Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:360442
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 34 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Administratīvā akta apstrīdēšanas institūts teorijā    4
2.  Kļūdainu administratīvo aktu raksturojums    8
2.1.  Spēkā neesoši administratīvie akti    8
2.2.  Apstrīdami administratīvie akti    9
3.  Administratīvā akta apstrīdēšanas praktiskais aspekts    18
3.1.  Apstrīdēšanas iesnieguma būtība    22
3.2.  Administratīvā akta apstrīdēšana augstākā iestādē    25
3.3.  Apstrīdēšanas kārtība pašvaldībās    28
3.4.  Administratīvā akta apstrīdēšana iestādē, kad zemāku iestādi veido vairāki subjekti    30
4.  Administratīvā akta vairākkārtējas apstrīdēšanas iespējas    32
  Secinājumi    36
  Izmantotā literatūra    39
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Laba administrācija ir kas vairāk nekā tiesības uz atlīdzinājumu par sliktu administrāciju.1 Prasība, lai valsts pārvaldes darbība būtu tiesiska, nosaka nepieciešamību pēc iekšējiem juridiskās kontroles mehānismiem, lai potenciālās kļūdas pēc iespējas mazinātu. Turklāt valsts pārvaldes tiesiskuma prasība ir nesaraujami saistīta ar pienākumu ievērot un aizsargāt privātpersonas tiesības, saprātīgi izmantojot varu, tāpēc jebkurš valsts pārvaldes izdots akts var tikt apšaubīts, pieprasot tā pārbaudi. Administratīvo aktu kā tādu valsts pārvaldes gribas izpaudumu, kas atšķirībā no citiem valsts pārvaldes aktiem, piemēram, vispārsaistošiem aktiem, vistiešākajā veidā ietekmē privātas personas tiesisko stāvokli, tiesiskums un pamatotība ir visbiežāk apšaubīta.
Šā darba mērķis ir analizēt administratīvā akta apstrīdēšanas institūta būtību teorijā un tā praktisko nozīmi, it īpaši ņemot vērā to, ka dažādās administratīvā procesa iestādē un tiesā efektivizēšanas idejās, viedokļos un koncepcijās un uz tiem pamatotos izstrādātos vai iecerētos grozījumos tiesību aktos galvenā uzmanība ir vērsta uz administratīvā procesa tiesā efektivizēšanu. No vienas puses, tas ir loģiski, apzinoties tiesu lielo noslogotību, taču, no otras puses, neloģiski, jo tieši neefektīvs administratīvais process iestādē un nepietiekami valsts pārvaldes iekšējie kontroles mehānismi ir cēlonis lielajam izskatāmo lietu skaitam administratīvajā tiesā. Tam, ka tiesību aktos ir nostiprināta un tiesiskajā praksē iedzīvināta administrācijas ārēja kontrole, tas ir, administratīvo tiesu veikta kontrole pār valsts pārvaldes pieņemto lēmumu un rīcības likumību un lietderību, vajadzētu piespiest valsts pārvaldi mērķtiecīgi pielietot tās rīcībā esošos iekšējos kontroles un uzraudzības mehānismus vai, ja tādu nav vai tie ir nepietiekami, šos iekšējos kontroles mehānismus izveidot, pilnveidot un uzlabot, nevis sagaidīt, ka administratīvā tiesa vairāk vai mazāk efektīvi darbosies šo kontroles un uzraudzības mehānismu vietā.

1.Administratīvā akta apstrīdēšanas institūts teorijā
Administrācijas (šajā darbā jēdzienus „administrācija”, „valsts pārvalde”, „iestāde”, „izpildvara” un „amatpersona” ir jāsaprot kā iestādi administratīvajā procesā) kontrole visbiežāk lietotajā izpratnē nozīmē citu institūciju tiesības un pienākumu uzraudzīt valsts pārvaldes darbības likumību un lietderību. Tā var būt citu speciāli izveidotu valsts pārvaldes iestāžu veikta uzraudzība, tā var būt hierarhiski augstākas iestādes veikta uzraudzība, kā arī tiesu varas veikta uzraudzība pār to, lai publiskas personas izmantotu tām piešķirto varu atbilstoši tās leģitīmajam mērķim, atbilstoši tiesību aktos noteiktajam, taisnīgi un respektējot privātpersonu likumīgās tiesības un intereses. Administratīvās kontroles uzdevums ir uzturēt disciplīnu un noteiktu kārtību, nodrošināt lietderības un likumības ievērošanu administratīvo iestāžu un amatpersonu darbībā.2…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113567
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties