-
Tomātu audzēšana segtajās platībās
Prezentācija34 Bioloģija, Lauksaimniecība, mežsaimniecība, Uzņēmējdarbība
Mēslošana
Audzējot tomātus augsnē:
Pamatmēslojumam var izmantot gan kūtsmēslus, gan minerālmēslus.
Kūtsmēslus augsnē iestrādā rudenī vai pavasarī pirms stādīšanas.
Minerālmēslus iestrādā neilgi pirms dēstu izstādīšanas.
Papildmēslošanu uzsāk 7 - 10 dienas pēc dēstu izstādīšanas.
Papildmēslošanai ieteicams izmantot šķidro mēslojumu, bet ir iespējama arī sauso komplekso mēslošanas līdzekļu izmantošana.
Blīvā augsnē 2 - 3 reizes veģetācijas sezonā var uzbērt 2 - 3 cm biezu organiskā substrāta kārtu, lai veicinātu jaunu sakņu veidošanos.
Audzējot tomātus substrātā:
Mēslošanu nodrošina kopā ar laistīšanu.
Augiem būtu labāk, ja katru reizi tos laistītu ar barības šķīdumu, kura sastāvā ir visi nepieciešamie makro un mikroelementi.
Primitīvākās siltumnīcās papildmēslošanu uzsāk 3 - 5 dienas pēc dēstu izstādīšanas pirmajā reizē mēslojot ar kalcija nitrātu.
Tālāk mēslošanu veic pamīšus ar komplekso mēslojumu un kalcija nitrātu.
Aukstā laikā un it sevišķi pie pazeminātas augsnes vai substrāta temperatūras ieteicams lietot mēslojumu, kura sastāvā ir augam viegli uzņemams fosfors, kas nodrošina augstāku izturību pret slimībām.
Karstā laikā ieteicams lietot kalciju saturošu mēslojumu caur lapām, jo augstās temperatūrās augam ir apgrūtināta kalcija uzņemšana.
Vasaras beigās mēslošanai izmanto kalcija hlorīdu.
Sāļu koncentrācija nedrīkst pārsniegt 4g/l, EC līdz 5 mS/cm, optimālais pHKCl 5.5 - 6.2.
Slāpekļa un kālija attiecība audzēšanas sākumā vajadzīga 1:1, sākot ražot - N:K - 1:1.5, bet rudenī - N:K - 1:1.7. Vienlaicīgi nodrošinot arī K:Ca - 1:0.8; Ca:Mg - 4-6:1 un NH4:NO3 - 1:9.
Ražas novākšana, kvalitāte un glabāšana
Ražas novākšanu veic atkarībā no tā, kādam mērķim tomāti tiek audzēti.
Ražu parasti vāc trīs reizes nedēļā, ķekaru tomātus var vākt retāk - 1 vai 2 reizes nedēļā.
Tomātus vāc ar rokām pa vienam auglim vai ar visu ķekaru, pēc iespējas cenšoties tos nesaspiest.
Atkarībā no šķirnes un tirgus pieprasījuma, augļus vāc ar vai bez kauslapiņām.
Tomātiem izšķir trīs tehniskās gatavības fāzes:
Zaļgatavība - kad augļi ir izauguši, bet nav vēl sākuši krāsoties;
Noņemšanas gatavība - kad augļi ir sākuši krāsoties un novākti pilnīgi nogatavojas;
Pilngatavība - kad tomāti ir ieguvuši šķirnei raksturīgo krāsu un garšu.
Ieteicams augļus vākt vēsākā laikā - agri no rīta.
Pēc novākšanas tos novieto kastēs sausā, vēsā vietā.
Ja tomātus ir plānots transportēt, tad augļus nedrīkst likt biezā kārtā, jo apakšējie tomāti var saspiesties.
Novāktus tomātus var kādu laiku uzglabāt.
Svarīga ir uzglabāšanai paredzēto tomātu kvalitāte - lai tie nebūtu mehāniski traumēti un, lai tos nebūtu skārušas slimības.
Optimālie apstākļi uzglabāšanai ir - gaisa temperatūra: +12 - 16oC, relatīvais gaisa mitrums ap 85%.
Ja uzglabāšanas vietā temperatūra pazeminās zem +12oC, tad šādos apstākļos strauji un neatgriezeniski pasliktinās tomātu garša un tiek veicināta puves attīstība.
Ķekaru tomātu uzglabāšanai optimālā temperatūra ir +15 - 18oC.
Zaļo augļu nogatavināšanai vajadzētu nodrošināt ap +13 - 14oC temperatūru, augstākā temperatūrā (+18 – 20oC) tie nogatavosies ātrāk.
Ja pirms nogatavināšanas tomāti tiek pakļauti temperatūrai zemākai par +12oC, tie vairs nenogatavojas.
Tomātu nogatavināšanu veicina etilēna klātbūtne.
…
Prezentācijā apkopota svarīgākā informācija, lai saprastu, kā savā siltumncā iegūt skaistāko un lielāko tomātu ražu.
- Dārzkopība
- Prezentācija par kafiju
-
Tomātu audzēšana segtajās platībās
Prezentācija34 Bioloģija, Lauksaimniecība, mežsaimniecība, Uzņēmējdarbība
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Prezentācija par kafiju
Prezentācija vidusskolai17
-
Dārzkopība
Prezentācija vidusskolai12
-
Lopkopība
Prezentācija vidusskolai19
-
Zivkopība. Lašu audzēšana. Valsts un privātās zivju audzētavas
Prezentācija vidusskolai39
-
Zirgu audzēšana Latvijā
Prezentācija vidusskolai18