Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:228674
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Reliģijas
Senā Indija.
Hinduisms.
Radās 15.gs.-6.gs.p.m.ē. Reliģija, kura uzskata, ka vēdas ir svētie raksti. Vēdas. Brahmanas – vēdu skaidrojumi priesteriem. Arinjakas – vēdu skaidrojumi aristokrātiem. Upanišadas – vēdu skaidrojumi vienkāršajiem cilvēkiem. Vēdas sastāv no 4 daļām. 1.Rigvēda, 2.Samavēda, 3.Jadžurvēda, 4.Atharvavēda. Rigvēdā ir visi rituāli, vēdu būtība. Samavēdā ir rituālu apraksti. Jadžurvēdā ir melodijas. Arharvavēdā ir viss, kas saistās ar maģiju. Vēdas ir sarakstītās sanskritā – seno indiešu valoda, kura šodien ir mirusi. Uz vēdu pamata veidojās reliģija, kas pastāv mūsdienās Indijā – hinduisms.

Senā Ķīna.
Daoisms.
Radās 6.gs.p.m.ē. Autors Laodzi – 90-gadīgs bērns. Svētie raksti – Daodedzin. Dao – ceļš, dedzin – tikums, ceļš uz tikumu. Nav dievu. Aicina cilvēkam būt kā ūdenszālei. Māca cilvēkus harmoniski sadzīvot ar dabu. Raksturīgas iņ-jan zīmes. Konfūcisms (konfuciānisms). 6.gs.p.m.ē. Autors Konfūcijs. Svētie raksti – Konfūcija lielās pamācības. Māca cilvēku sadzīvot ar cilvēku. Nav dievu.
Savdabīga un interesanta ir Senās Indijas kultūra, kas mūs arvien nebeidz pārsteigt ar savu krāšņumu, neparastumu un greznumu, kā arī attieksmi pret cilvēku, reliģiju, senatni. (Vārds "Indija" ir cēlies no varenās Indas upes vārda, kaut gan paši indieši kādreiz šo upi dēvējuši par 'Sindhu'.)Indijas vienmēr ir bijusi viena no lielākajām pasaules zemēm ar neskaitāmiem miljoniem iedzīvotāju, kaut gan tās teritorija nebūt nav tik liela, un tai ir bijusi arvien svarīga nozīme cilvēces vēsturē.

Seno Austrumu kultūras dzīve rit lēni un nesteidzīgi, un tā nav piedzīvojusi krasas pārmaiņas kā Eiropas civilizācija. Neskatoties uz daudzajiem iebrucējiem, Senās Indijas kultūra ir spējusi sevi saglabāt gandrīz nemainīgu gadsimtiem ilgi. Iebrucēji ne tikai nav sagrāvuši seno kultūru, bet arī daudz ko pārņēmuši no tās.

Senā filozofija, mūžības jautājumi, ceļš uz to vienmēr indieti ir interesējis vairāk nekā pats cilvēks, tā laicīgā dzīve. Visas mākslas - reliģijas, filozofija kultūra, māksla, literatūra un citas - mēģina kopš senseniem laikiem atrisināt šo mūžseno jautājumu par cilvēka esību, tā uzdevumiem, savienošanos ar Visumu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1234201
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties