Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:258756
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Indijas Republika ir Āzijas valsts, kas aizņem lielāko daļu no Indostānas pussalas. Tā ir otrā lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita - Indijā dzīvo vairāk nekā miljards cilvēku, un šajā teritorijā runā vairāk kā 1600 dažādās valodās. Indijas IKP pirktspējas paritātes cenās ir ceturtais lielākais pasaulē.
Ģeogrāfija
Indija robežojas ar Pakistānu, Ķīnu, Mjanmu, Bangladešu, Nepālu and Butānu. Uz dienvidiem no Indijas atrodas Indijas okeāns.
Indijas paši ziemeļi atrodas Himalaju kalnos. No tiem uz dienvidiem ir auglīgais Indas-Gangas līdzenums. Rietumindijā, pie Pakistānas robežas, atrodas Tāras tuksnesis. Indijas dienvidos atrodas Dekas plakankalne, kas aizņem lielu daļu no Indostānas pussalas un divi kalnu masīvi, Rietumgatu kalni un Austrumgatu kalni, kas atdala Dekas plakankalni no Indijas okeāna.
Indijas galvenās upes ir Ganga, Brāmaputra, Jamuna, Godavari, Krišna un Inda.
Indijā ir 3 atšķirīgi gadalaiki: ziema, vasara un musonu gadalaiks. Ziema sākas novembrī. Ziemai raksturīgs sausums un relatīvi zemākas temperatūras (dienā no 12-18 C Deli līdz 30 C Indijas dienvidos, naktī no 2-6 C Deli līdz 20 C dienvidos). Martā ziemu nomaina vasara, ar ļoti karstu un sausu laiku. Maijā dienas temperatūra lielā daļā Indijas sasniedz 40 C. Jūnijā vasaru nomaina musonu vēji, kas atnes specīgas lietusgāzes un nedaudz vēsāku laiku.
Iedzīvotāji
Pēc iedzīvotāju skaita, Indija ir otrā lielākā valsts pasaulē. Vienīgā valsts, kurā ir vairāk iedzīvotāju, ir Ķīna. Lielākās pilsētas ir Mumbai (Bombeja), Deli, Kolkata (Kalkuta) un Čennai (Madrasa).
Indijas iedzīvotāji runā aptuveni 700 valodās. Visvairāk indiešu dzimtās valodas ir Hindi (180 miljoniem jeb 17% no visiem indiešiem), bengāļu (67 miljoniem jeb 7%), telugu (66 miljoniem jeb 6%), marati (65 miljoniem jeb 6%) un tamilu (59 miljoniem jeb 6%). Saskaņā ar Indijas konstitūciju, galvenā valsts valoda ir Hindi. Kā otra valsts valoda tiek lietota angļu valoda. Kad Indija ieguva neatkarību, tika plānots angļu valodas lietošanu līdz 1955. gadam pārtraukt un pāriet uz Hindi kā vienīgo valsts valodu. Šis plāns sastapās ar pretestību no to indiešu puses, kam Hindi nav dzimtā valoda un angļu valoda joprojām tiek plaši lietota. 18 citas valodas tiek lietotas kā valsts valodas dažādos reģionos.
Vairākums indiešu ir hinduisti (83%). 13% iedzīvotāju ir musulmaņi un 3% ir kristieši. Kā valsts svētki tiek atzīmēti visu trīs reliģiju svētki.
Valsts iekārta
Indija ir demokrātiska republika. Valsts galva ir prezidents, kuru ievēl uz 5 gadiem netiešās vēlēšanās. Prezidenta funkcijas ir galvenokārt ceremoniālas. Indijas parlaments sastāv no divām palātām: Štatu padomes (Rajya Sabha) un Cilvēku padomes (Lok Sabha). Parlaments ieceļ premjerministru, kurš sastāda valdību.
Indija ir federāla valsts, kas sastāv no 28 štatiem un 6 "savienības teritorijām" (kuras tieši pārvalda centrālā valdība). Galvaspilsētai Deli ir īpašs statuss.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties