Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:363697
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.10.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2. Gīzas piramīda
Pasaules slavu izpelnījušās piramīdas, kas celtas faraoniem Heopsam, Hefrenam un Mikerīnam Gīzā, Kairas tuvumā (ap 28. – 26. gs. p.m.ē.). Tās grieķu pasaules apceļotāji vēlāk nosaukuši par vienu no Septiņiem pasaules brīnumiem.
Piramīdas, kas paceļas pret debesīm, patiesi atgādina brīnumu. No tālienes šķiet, ka piramīdu malu asās šķautnes iezīmē robežu starp divām pasaulēm – vienā mirdz spoži zeltaina saules gaisma, bet otrā klīst tumšas ēnas. Piramīdas varētu salīdzināt arī ar milzīgiem dimantiem, kas līdz pusei ierakti tuksneša smiltīs.
Piramīdu pamati ir gandrīz pilnīgi precīzi kvadrāti. Tās celtas no granīta blokiem, kur dažu bloku svars sasniedz pat 70 tonnas. Piemēram, Heopsa piramīdas celšanā izmantoti aptuveni 2, 3 miljoni šādu bloku, lai gan precīzu to skaitu nav iespējams noteikt, jo piramīdas virsotne varēja būt taisīta no granīta bloku nogāzes.

3. Romas kolizejs
Kolizejs, celts un sākotnēji pazīstams kā Flāvija amfiteātris,Itālijas galvaspilsētas Romas centrā un ir vislielākais Romas impērijas laika amfiteātris. Kolizejā bija vietas 50 000 skatītājiem. Tas ir 156 metrus plats un 187 metrus garš, bet augstums sasniedz 48,5 metrus. Amfiteātra centrālo daļu aizņēma arēna, kurā notika gladiatoru cīņas, bet ap to bija izvietotas ar marmoru apšūtās skatītāju sēdvietas. Kolizeju sāka celt 70. g. p. m. ē. imperatora Tita Flāvija laikā. Celtniecību pabeidza 10 gados un to nosauca par Flāvija amfiteātri. Kolizejs cēlies no Latīņu vārda milzīgs. Romiešu izklaidi nevarēja iedomāties bez profesionālām vergu cīņām. Šīs izklaides turpinājās vairākus gadsimtus līdz imperators Konstantīns tās aizliedza.
Piemēram romiešu karavadonis Gnejs Pompejs apr godu savai uzvarai sarīkoja lauvu medības. Arēnā ielaida Āfrikas lauvas kurām pretī stājās vergi. Tajā dienā tika nogalinātas 600 lauvas un 1400 vergi.
Pēc kolizeja atklāšanas tika noorganizētas svinības 100 dienu garumā. Pirmajā dienā arēnā tika nogalināti vai saplosīti 700 vergi. Šīs nežēlīgāš spēles arī turpinājās pēc imperatora maiņas. Ir zināms, ka imperatora Trajāna valdīšanas laikā vienas dienas laikā ir gājuši bojā 24 000 cilvēki un 11 000 zvēri.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1362343
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties