Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:746232
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Tiesas darbību reglamentējošo tiesību avotu apskats    3
  Tiesas kancelejas darbības principi    3
  Tiesneša sekretāra pienākumi    4
  Tiesneša palīga kompetence    8
  Problēmjautājumi un to analīze    9
  Nobeigums    11
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Mācību praksi tiesā izgāju Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijā laika posmā no 20 .gada līdz . Prakses vadītājs bija Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnesis . Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijā pildu tiesas sekretāres amata pienākumus, strādājot tiesas kancelejā, bet praksei nepieciešamo prasību izpildes procesā papildināju savas zināšanas kriminālprocesā un labāk izpratu tiesas sēžu sekretāra un tiesneša palīga darba pienākumus.
Apgabaltiesas kompetence ir plašāka par rajona (pilsētas) tiesu darbības apjomu, jo tā krimināllietas skata divās instancēs: (1) apelācijas kārtībā pārsūdzētus rajona (pilsētas) tiesas nolēmumus kā apelācijas instance; (2) Kriminālprocesa likuma (turpmāk KPL) 442.panta 2. un 3.daļā minēto kategoriju lietas kā pirmās instances tiesa. Pamatā apgabaltiesas kā pirmās instances tiesas darbs saistīts ar smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem, noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, un noziegumiem pret cilvēci, mieru, valsti, bet pastāv arī iespēja, ka nepieciešams pieņemt tiesvedībā lietu par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, tās juridiskās sarežģītības vai drošības apsvērumu dēļ.
Tiesnesis – prakses vadītājs ir pirmās instances tiesnesis, līdz ar to man bija iespēja pilnīgāk apgūt krimināllietu virzības principus un iepazīt to izskatīšanas gaitu pēc būtības. Interesanti bija vērot personu atbildības konstatēšanas un sodīšanas procesu, kā arī nevainīgas personas atbrīvošanu no soda. Bet prakses ietvaros iepazinos arī ar krimināllietu izskatīšanu apelācijas instancē, kur lietas skata sūdzībā vai protestā noteikto prasību apjomā un ietvaros.
Prakses organizācija tiesneša vadībā noritēja pēc prakses kalendārā plāna, kurā tika saskaņota izskatāmo lietu iepazīšana, klātbūtne procesos un izskatīto lietu analīze. Prakses periodā atbilstoši tieneša sastāva pienākumiem, par manu uzdevumu izvirzīja kriminālprocesuālo dokumentu sagatavošanu un apkopošanu. Kā prakses uzdevums tika izvirzīta arī tiesas struktūrvienību iepazīšana un analīze. Individuālā uzdevuma ietvaros vienojāmies, ka apskatīšu gadījumus, kur notiek atteikšanās no apsūdzības un apsūdzības grozīšana iztiesāšanas laikā, šīs tēmas aktualitāte skaidrojama ar to, ka KPL ietverts jauns šo institūtu regulējums, turklāt praktisks šo normu piemērošanas procesa redzējums ļauj apzināt iespējamās problēmas (Pielikums Nr.1.). Prakses prasību izpildīšanas procesā teorētiskus un praktiskus padomus sniedza tiesneša palīdze, turpretim ar tiesas sēdes sagatavošanu un tiesas sēdes procesu mani iepazīstināja tiesneša sekretārs.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties