Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354469
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Komercbankas vispārējs raksturojums    3
1.1.  Komercbankas īsa vēsture un pašreizējā vieta tirgū    3
1.2.  Bankas organizatoriskā struktūra, nodaļu svarīgākās funkcijas    5
1.3.  Bankas korespondējošo banku tīkla raksturojums    7
2.  Bankas kapitāla veidošana un struktūra    9
2.1.  Bankas īpašnieki    9
2.2.  Bankas kapitāls un rezerves    9
2.3.  Bankas kapitāla pietiekamība    10
3.  Līdzekļu piesaistīšanas operācijas bankā    12
3.1.  Noguldījumu operācijas bankā, to veikšanas kārtība    12
3.2.  Vērtspapīru emisija    21
3.3.  Starpbanku kredīti un no Latvijas saņemtie kredīti    21
4.  Operācijas ar skaidru naudu komercbankā    23
4.1.  Vispārējie noteikumi darbā ar skaidru naudu un kases darba organizācija    23
4.2.  Kases limiti    23
4.3.  Inkasācija    24
4.4.  Revīzija    24
4.5.  Skaidras naudas pieņemšana un nodošana filiālē    25
4.6.  Kases dokumentu noformēšana    26
4.7.  Klientu skaidras naudas operācijas bankā    27
4.8.  Skaidras naudas darījumi bankomātos    28
5.  Dokumenti bankā    30
5.1.  Grāmatvedības dokumentu un reģistru veidi un to apgrozība    30
5.2.  Grāmatvedības dokumentu klasifikācija    30
5.3.  Lietvedības dokumenti un nomenklatūra bankā    31
5.4.  Bankas arhīvs    31
  Izmantotā literatūra    33
Darba fragmentsAizvērt

1. Komercbankas vispārējs raksturojums
1.1. Komercbankas īsa vēsture un pašreizējā vieta tirgū
AS Hansabanka – viena no vadošajām Latvijas komercbankām, ir dibināta 1992.gada 8.maijā kā Vācijas – Latvijas banka. 1996.gada jūnijā Igaunijas Hansabank iegādājās 100% Vācijas – Latvijas bankas akcijas, un tā paša gada oktobrī bankai tika mainīts nosaukums uz Hansabank – Latvija. 1998.gada novembrī viena no vadošajām Zviedrijas bankām „Swedbank” kā stratēģiskais investors iesaistījās Hansabank grupā, tādējādi paplašinot grupas uzņēmumu attīstības iespējas, un Hansabank – Latvija apvienojās ar Latvijas Zemes banku, kas bankai sniedza iespējas straujai attīstībai un pieeju plašam filiāļu tīklam. 1999.gada jūnijā bankai tika mainīts nosaukums no Hansabank – Latvija uz Hansabanka. 2000.gadā tika pabeigts apvienošanās process ar AS Ventspils Apvienotās Baltijas banku, kas nostiprināja bankas pozīcijas ekonomiski attīstītā Latvijas reģionā. 2001.gadā Hansabanka iegādājās visas SIA Hansa Līzings akcijas. 2002.gadā Hansabanka kļuva par AS ieguldījumu pārvaldes sabiedrību Hansa Fondi īpašnieci un izveidoja AS Hansa atklātais pensiju fonds un SIA Hansabankas Centrālā Ēka. 2003.gadā Hansabanka kļuva par otru lielāko banku pēc konsolidēto aktīvu apjoma. 2004.gadā Hansabank Grupa iegādājās “Kvest Banku” Krievijā, Hansa Līzings iegādājās SIA Baltijas Autolīzings un SIA Hansa Apdrošināšanas Brokers, kā arī oficiāli tiek atklāta Hansabankas Centrālā ēka Rīgā, Balasta dambī 1a. 2005.gadā Zviedrijas „Swedbank” nopirka 100% Hansabank akcijas, kā rezultātā notiek pārrunas par abu banku sistēmu labāko integrēšanas veidu.
Hansabank grupa ir lielākā Baltijas valstu finanšu institūcija ar tai piederošajām bankām Hansapank Igaunijā, Hansabanka Latvijā un Hansabankas Lietuvā. Hansabanka Latvijā pašlaik ir vadošā banka starp visām Latvijas komercbankām.
Īpaši jāatzīmē labie rezultāti kreditēšanā – Hansabanka, salīdzinot ar citām bankām, bija lielākais uzņēmumu un privātpersonu finansētājs šī gada pirmajos sešos mēnešos. Apkopotie rezultāti liecina, ka šī gada 1. pusgadā Hansabankas Grupas kredītportfelis palielinājās par 268.6 miljoniem latu. Uz 1. pusgada beigām kredītportfelis sastādīja 1221.8 miljonus latu, t.i. 22,5% no tirgus daļas. Privātpersonu kredītportfelis palielinājies par 138.2 miljoniem latu, sasniedzot 451.3 miljonu latu 1. pusgada beigās. Lielāko daļu no privātpersonu kredītportfeļa veido mājokļu kredīti, kas sešos mēnešos pieauguši par 107.8 miljoniem latu. Hansabankas klienti ir aktīvākie hipotekārā kredīta ņēmēji Latvijā.
Pateicoties arvien pieaugošajiem biznesa apjomiem, Hansabankas Grupas peļņa pirmajā pusgadā ir sasniegusi 17.6 miljonus latu pēc nodokļu nomaksas. Ļoti strauji pieaudzis arī klientu skaits – 2005. gada jūnija beigās Hansabankai bija 600.3 tūkstoši klientu, no kuriem 565.3 tūkstoši bija privātpersonas un 35 tūkstoši – juridiskās personas.
Pēc aktīvu apjoma Hansabanka ir nostiprinājusies pirmajā vietā banku sektorā Latvijā. Salīdzinot ar gada sākumu, Hansabankas aktīvu apjoms palielinājies par 321.5 miljoniem latu, un uz 1. pusgada beigām sastādīja 1605.4 miljonus latu, t.i. 17,8% no tirgus daļas. Savukārt, Hansabankas Grupas aktīvi 2005. gada 6 mēnešos ir pieauguši par 320.8 miljoniem latu, kas uz pusgada beigām sastādīja 1615.1 miljonu latu.
Hansabankas Grupas noguldījumu apjoms 1. pusgadā palielinājās par 176.7 miljoniem latu, sasniedzot 962.3 miljonus latu uz perioda beigām. Hansabankai bija vislielākais, salīdzinot ar citām bankām, noguldījumu pieaugums – 177.8 miljoni latu, tai skaitā privātpersonu noguldījumi pieauguši par 106.4 miljoniem latu. Pateicoties tam, Hansabankas privātpersonu noguldījumu tirgus daļa ir pieaugusi no 25% 2004. gada 31. decembrī līdz 27.1% 2005. gada 30. jūnijā.
Hansabanka tradicionāli saglabā ļoti stabilas līderpozīcijas norēķinu karšu tirgū, kopumā karšu skaits uz 2005. gada 30. jūniju sasniedza 547.7 tūkstošus un bankas tirgus daļa pēc norēķinu karšu skaita sasniedza 36.4%.
2.pensiju līmenī pakalpojuma Hansa Pensiju klientu skaits un plānu aktīvu vērtība turpināja strauji pieaugt, kā arī Hansabankas meitas uzņēmums "Hansa Fondi" nodrošināja ļoti labus pensiju plānu ienesīguma rādītājus – plāna "Dinamika" pēdējo divpadsmit mēnešu ienesīgums bija 9.40%, kas bija augstākais ienesīguma rādītājs starp lielākajiem privātajiem pensiju pārvaldītājiem. Kopumā uz jūnija beigām Hansa Pensiju dalībnieku skaits pārsniedza 216 tūkstošus. (Pielikums Nr.3.1)
Tradicionāli Hansabanka saglabāja līderpozīcijas e-komercijas jomā, tās vēl vairāk nostiprinot. Salīdzinot ar gada sākumu internetbankas lietotāju skaits pieauga par 33 tūkstošiem, sasniedzot 382.7 tūkstošus lietotāju, bet mobilās bankas lietotāju skaits pieauga līdz 256.2 tūkstošiem.
Hansabankas Grupā ietilpst:
AS Hansabanka, SIA Hansa Līzings, AS ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Hansa Fondi, AS Hansa atklātais pensiju fonds, SIA Hansabankas Centrālā Ēka, SIA Baltijas Autolīzings, SIA Hansa Apdrošināšanas Brokeris.

1.2. Bankas organizatoriskā struktūra, nodaļu svarīgākās funkcijas
Pielikumā Nr.1 ir redzams bankas struktūras shematisks attēlojums. Šāda vai līdzīga struktūra ir lielākajā daļā Latvijas un ārvalstu banku. Tā nodrošina saprotamu un pārskatāmu pienākumu un atbildības deleģēšanu un pakļautības hierarhiju, novēršot pienākumu un atbildības dublēšanos, turklāt tā ir funkcionāli racionāla.
1.2.1. Bankas valde
Bankas valde pieņem lēmumus, kas skar pārvaldes, filiāļu tīkla un operatīvās darbības jautājumus. Pašlaik tā sastāv no valdes priekšsēdētājas, viņas vietnieka un sešiem valdes locekļiem.
5.1.2. Iekšējais audits
Iekšējai audits ir neatkarīga bankas struktūrvienība, kuras uzdevums ir veikt pastāvīgu iekšējās kontroles uzraudzību, palīdzot bankas Padomei, Valdei un citām struktūrvienībā efektīvi veikt to funkcijas.
5.1.3. Personāla nodaļa
Personāla daļa veic personāla resursu plānošanu, darbinieku atlasi, pieņemšanu darbā vai atbrīvošanu no tā. Personāla daļas kompetencē ietilpst arī darbinieku atvaļinājumu un mācību atvaļinājumu plānošana, nodrošināšana, kā arī citi jautājumi, kas ir saistīti ar personālu.
5.1.4. Riska vadības nodaļa
Riska vadības nodaļā ietilpst drošības, kredītriska analīzes, kredītriska vadības, tirgus riska vadības un analīzes, patēriņa finansēšanas uzraudzības, kā arī operacionālā riska vadības apakšnodaļas. Riska vadības nodaļas funkcijās ietilpst riska identificēšana, novērtēšana un kontrole. Tai ir jānovērtē bankas partneru finansiālais stāvoklis un maksātspēja, kā arī jāidentificē bankas tirgus un finansiālais risks.
5.1.4. Produktu attīstības un informācijas tehnoloģiju daļa
Šīs daļas uzdevums ir nodrošināt bankas pakalpojumus un to pielietojumu atbilstoši bankas izstrādātiem standartiem un augošajām prasībām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties