Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:893867
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.06.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 33 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.1.  Tiesu sistēmas vēsture    12
1.2.  Tiesu hierarhija    14
1.3.  Tiesu darbības principi    15
1.4.  Darbības tiesiskais regulējums    18
2.  Rajona (pilsētas) tiesas organizācija un struktūra    22
2.2.  Tiesas kancelejas funkcijas    26
2.3.  Iekšējie normatīvie akti    30
2.4.  Saistītās institūcijas un personas    31
3.  Tiesas nolēmumi    34
3.1.  Nolēmuma spēkā stāšanās    34
3.2.  Nolēmuma izpilde    37
4.  Kvalifikācijas darba tēmas aktualitāte prakses vietā    40
  Secinājumi    42
  Priekšlikumi    43
  Izmantotās literatūras saraksts    44
  Pielikumi    47
Darba fragmentsAizvērt

4. Kvalifikācijas darba tēmas aktualitāte prakses vietā
Valstī ikvienai personai ir tiesības paļauties, ka valsts izveidos taisnīgu tiesību sistēmu, kas būs efektīva, lai aizsargātu tās tiesības un brīvību. Taisnīgas tiesas sistēmā ietilpst ne tikai tiesības uz taisnīgu, objektīvu un likumīgu tiesu, bet arī uz pienācīgu tiesas spriedumu izpildi, jo bez tā tiesvedības process zaudētu jēgu. Zvērināta tiesu izpildītāja (turpmāk – tiesu izpildītāja) profesionālā darbība Latvijā tradicionāli saistās ar tiesu un citu institūciju un amatpersonu darbību nolēmumu izpildi, tomēr piespiedu izpilde nav vienīgā funkcija tiesu izpildītāju kompetencē.
Prakses laikā Rīgas tiesas kancelejā izveidoju neskaitāmus izpildu rakstus tiesas nolēmuma piespiedu izpildei un secinu, ka tiesvedības process ir neatņemama un neizbēgama tiesiskas valsts sastāvdaļa un diemžēl liela daļa tiesas procesa dalībnieku tiesas nolēmumus neizpilda labprātīgi. Pieprasījums pēc tiesu izpildītāju funkcijām pastāv paralēli šim nebeidzamajam tiesvedības procesam. Tādēļ izvēlējos kvalifikācijas darba tēmu “Zvērinātu tiesu izpildītāju kompetence, to uzraudzība un kontrole Latvijā”.
Tiesu izpildītāju likums paredz lielu zvērinātu tiesu izpildītāju darbības neatkarību, kā arī uzliek valsts un pašvaldību institūcijām, tiesām, prokuroriem, u.c. par pienākumu garantēt tiesu izpildītāju neatkarību amata pienākumu pildīšanā (Tiesu izpildītāju likums, 2002, 13.11.2002. Latvijas Vēstnesis, Nr.165). Uzskatu, ka tik plaša neatkarība uzliek lielu atbildību, savukārt atbildība nosaka nepieciešamību pēc efektīva uzraudzības un kontroles mehānisma. Kā arī salīdzinoši ar ikdienā nosūtūto izpildu rakstu skaitu, secinu, ka atpakaļ saņemto paziņojumu skaits, par nolēmumu izpildi no zvērinātiem tiesu izpildītājiem, ir ievērojami mazāks, tāpēc vēlējos izpētīt un analizēt piespiedu izpildes procesa norisi un tā normatīvo regulējumu.
Saskaņā ar statistikas pārskatu par zvērinātu tiesu izpildītāju darbu Latvijā 2018.gadā izpildei tika iesniegti par mantiskajām piedziņām krimināllietās 6122 izpildu dokumenti, par mantiskajām piedziņām administratīvo pārkāpumu lietās 56521 izpildu dokumenti un par nolēmumu izpildi civillietās 60133 izpildu. Savukārt 2017. gadā izpildei tika iesniegti par mantiskajām piedziņām krimināllietās 6296 izpildu dokumenti, par mantiskajām piedziņām administratīvo pārkāpumu lietās 52752 izpildu dokumenti un par nolēmumu izpildi civillietās 63147 izpildu dokumenti (Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes lietvedība, “Statistikas pārskats par 2017., 2018.gadu”). …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1379855
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties