6.laboratorijas darbs
Potenciometriska fosforskābes noteikšana Coca–Cola dzērienā
Analizējamā parauga raksturojums:
Coca-Cola 1,5 L
Gāzēts bezalkoholiskais dzēriens ar kolas garšu.
Sastāvdaļas: ūdens, cukurs, oglekļa dioksīds, krāsviela E 150d, skābe: fosforskābe, dabīgi aromatizētāji, t.sk. kofeīni. Ogļhidrāti, tostarp cukurs (100 mL) – 10,6 g.
Izplatītājs: SIA “Coca-Cola HBC Latvia”, Ulbrokas iela 40, Rīga, LV-1021, Latvija
Teorētiskais pamatojums:
Ortofosforskābi Coca-Cola dzērienos var noteikt gravimetriski, titrimetriski (alkalimetriski, redoksimetriski, ar netiešās kompleksonometrijas palīdzību), spektrofotometriski, potenciometriski un ar citām metodēm.
Viena no nozīmīgākajām gravimetriskām metodēm ir magneziālā metode. Tā balstās uz fosfātjonu izgulsnēšanos magnija amonija fosfāta veidā citrātjonu klātbūtnē ar magneziālo maisījumu (NH4Cl un MgCl2 maisījums).