Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:928262
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Grieķu zinātne bija jauns solis cilvēces attīstībā. Grieķi radīja zinātni kā atsevišķu nodarbošanās veidu. Zinātne bija ne tikai noteikts zināšanu apjoms, bet arī nepārtraukta pilnveidošanās un virzība uz priekšu.
Grieķu zinātnes panākumus nodrošināja vairāki faktori, kas nepiemita citām senajām civilizācijām- Ēģiptei un Divupei. Ēģiptē ar zināšanu saglabāšanu nodarbojās īpašs slānis- priesteri, un tas neveicināja attīstību, jo priesteriem nebija pienākuma attīstīt esošo, aizvietot to ar kaut ko efektīvāku, pilnīgāku. Toties grieķu zinātne attīstījās neticamā ātrumā, tā sadalījās atsevišķās nozarēs- astronomijā, matemātikā, dabaszinātnēs. Tas notika galvenokārt tāpēc, ka bija augsts zināšanu ieguves metodes attīstības līmenis: zināšanas ieguva novērojumā, pēc tam analizēja. Vēl viena nozīmīga grieķu zinātnes īpašība- zinātnei parasti nebija nekāda praktiska pielietojuma, tā bija izzināšana izzināšanas pēc. To var uzskatīt gan par priekšrocību, gan par trūkumu, jo no vienas puses zinātne brīvi attīstījās, tika iegūtas zināšanas par visuma uzbūvi un citām praktiski nepielietojām nozarēm, bet no otras puses zināšanas tika minimāli izmantotas tādās nozarēs, kā arhitektūra, kuģu būve, kara tehnika, un tas bremzēja tehnoloģisko progresu. Ēģiptiešu un babiloniešu matemātiķi neatšķīra precīzu un aptuvenu uzdevuma risinājumu, jo par derīgu uzskatīja jebkuru risinājumu, kuru varēja izmantot praktiski. Grieķu zinātniekiem nozīmīgs bija tikai precīzs atrisinājums, jo matemātika tika praktizēta kā teorētiska disciplīna. Babilonieši spēja izdarīt precīzus aprēķinus, bija izveidotas teorēmas, taču viņi nespēja atbrīvoties no praktiskuma, tiešās īstenības. Grieķi, atšķirībā no babiloniešiem, teorēmas pierādīja. Grieķi spēja zinātni atdalīt no maģijas un teoloģijas, ko pilnībā nespēja ēģiptieši un babilonieši. Diemžēl grieķi neveica eksperimentus. Pastāvēja dažādi novērojumi dabā, taču nebija dažādu dabas procesu mākslīgas izraisīšanas, lai novērstu blakus efektus un nebūtisko, zinātnieki neveica eksperimentus, kas pierādītu vai noliegtu kādu teorēmu (izņemot Arhimēdu). Grieķiem nebija praktisko zināšanu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties