Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:529538
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.06.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viena no raksturīgākajām Ziemas svētku tradīcijām ir bluķa vilkšana. Nodarinātā paprāvā bluķī , abos tā galos, iestiprināja resnas virves, ko tad pie abiem galiem saņēma braši puiši. Bluķa vilcējiem sekoja lielāks ļaužu pulks, īpaši jaunieši, taisīdami troksni, gan ar sitamajiem rīkiem, gan līksmi sasaucoties. Tādā veidā domājās aizbaidām ļaunos garus, jo uzskatīja, ka tie sevišķi sarosās saulgriežu laikā. Pēdējā no apmeklētajām mājām bluķi ievēla degošos salmos un sadedzināja.
Par bluķa vilkšanu, par kuru dainās un ticējumos diemžēl ir maz liecību, viens no pirmajiem liecina P. Eihorns darbā „Reformatio gentis letticae in ducatu Curlandiae” 1636. gadā:” Cik no viņu elku dievību atliekām var saprast, viņi bezkaunīgiem dieviem kalpojuši un arī tiem nepieklājīgus un bezkaunīgus svētkus svinējuši. Un mūsu Kristus naktī, kā arī vakaru pirms tam viņiem ir bezkaunīgi svētki ar ēšanu, dzeršanu, dancošanu, lēkšanu un kliegšanu, kad tie no vienas mājas uz otru ar negantu kliegšanu apkārt iet, pie tam viņi Kristus vakaru savā vidū citādi nesauc kā par deju vakaru, jo viņi šo vakaru un visu nakti ar dejošanu, dziedāšanu un lēkšanu pavada.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties