Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:689765
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Ziemassvētki senajiem latviešiem    4
  Tradīcijas    5
  Ziemassvētki dažādām konfesijām Latvijā    12
  Tradīcijas pasaulē    14
  Virtuālie Ziemassvētki    17
  Nobeigums    19
  Literatūras saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Pavisam savādāka ir bijusi Ziemassvētku svinēšana seno latviešu sētā kā tagad. Var teikt, pat zināms misticisms, noslēpumu pilna; tāpat noslēpumu pilnas ir tradīcijas, kas saistās ar šiem svētkiem. Daba šai laikā ir it kā pamirusi, nerāda vairs nekādas dzīvības pazīmes; nekas vairs neaug. Veļu laiks jau ir beidzies, kaut gan dažās vietās veļus mieloja arī vēl Ziemassvētku vakarā. Tas ir laiks, kad tumsas vara sasniegusi savu augstāko pakāpi, kad nakts ir visgarākā un diena visīsāk, kad pamazām dabā atgriežas saules gaisma un dzīvība. Līdz ar saules atgriešanos izbeidzas daudzas tradīcijas, kas sevišķi veļu laikam ir piemērotas. Pasaku stāstīšana un mīklu minēšana notiek parasti tikai līdz Ziemassvētkiem un ne vēlāk, jo citādi dienai kļūstot garākai, arī mēle izstiepjoties garāka. Ziemassvētki ir rotaļām piemērotais laiks. Šīm rotaļām senāk bijis kāds dziļāks, rituāls pamats, kas tagad zaudējis savu nozīmi. Ziemassvētku rotaļās parasti var saskatīt gaismas cīņu ar tumsu, gaismas uzvaru un saules atgriešanos.
Ziemassvētki ir pasaules divējādās dabas – vīrišķā un sievišķā, labā un ļaunā, gaismas un tumsas savstarpējās cīņas – un reizē arī mijiedarbes kulminācija. Šajā gadījumā labais nav labāks par ļauno. Tie abi vienkārši ir. Abi ir vajadzīgi, jo papildina un turpina viens otru. Pirms pasaules radīšanas pastāvēja haoss. Tad nebija nekā un reizē bija viss vienā – redzams un neredzams, sajūtams un nesajūtams, saprotams un nesaprotams. Pasaules radīšanas aktā visu saliek pa plauktiņiem.
Latviešu gadskārtu svētku un, protams, arī Ziemassvētku rituālu būtība ir atgriezties sākotnējā haosa stāvoklī, piedzīvot to un tad no jauna radīt, un sakārtot pasauli. Tā ir pamata koncepcija. Kas tajā piedalās, sakārto ne vien apkārtējo pasauli, bet arī sevi, savu iekšējo pasauli, sakārto visu laiktelpu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1176644
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties