Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:685340
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dabīgie līdzekļi ir atsevišķa medikamentu grupa, ko var pārdot bez receptēm.
Tos iegūst no augiem vai citiem dabas produktiem (medus, peru pieniņš) 1994. gadā dabīgie līdzekļi tika klasificēti Eiropas Kopienas pieņemtā reģistrā. Tos produktus, kas tur nav uzņemti, ir atkārtoti jāpārbauda, jāsagatavo attiecīgie dokumenti un jāiesniedz izskatīšanai.
Galvenās prasības lai zālēs ieskaitītu šajā medikamentu grupā ir:
1. jābūt dabīgai izcelsmei,
2. ne pārāk apstrādātai,
3. veidotai no augiem, baktēriju kultūrām, minerālsāļiem, sāļiem vai to šķīdumiem.
Arī dabīgajiem līdzekļiem ir jāiziet pārbaudes uz kvalitāti, iedarbības efektu, drošību, atbilstību standartiem, pirms tos var tirgot. Ja tie ir seni tautas līdzekļi, tad tiem nav obligātas visas pārbaudes stadijas kā jauniem sintētiskiem savienojumiem. Bet obligāta ir savstarpējo efektu pārbaude lietojot dabīgo produktu kopā ar izrakstītiem medikamentiem pret to pašu slimību.
Pēdējo gadu laikā daži dabīgie produkti ir izņemti no tirgošanas blakus efektu dēļ. Biežākie blakus efekti ir alerģijas. Nepieļaujama ir dažu dabīgo preparātu “stiprināšana” ar steroīdhormoniem.
Pacientam ir jāziņo par saviem novērojumiem, nebaidoties, ka viņš netiks nopietni uzklausīts. Būtu vēlama augsta uzticamības pakāpe starp klientu, farmaceitu un ārstu.
Dažās valstīs veidojas speciāli veikali, kur pārdod dabīgos līdzekļus.
Dabīgos līdzekļus, ko tirgo bez receptēm nedrīkst gatavot injekcijām, tie var būt ārīgai lietošanai, per os un svecītēs. Ražotājam tāpat ir jāievēro GMP noteikumi un preparātam jāatbilst standartam attiecībā uz aktīvo komponentu un daudzumu, kā jebkuram zāļu līdzeklim.
Ar dabīgo līdzekli saprot zāles, kam ir dabīga izcelsme no augiem vai dzīvniekiem, baktērijām, minerālsāļiem.
Dabīgie ārstēšanas līdzekļi var būt ārstniecības augi vai to daļas, vai ekstrakti. Piem., piparmētru eļļa ir, bet mentols, ko šī eļļa satur, nav. Modernie preparāti satur ķīmiskas vielas un augu materiālus. Tie vairs nav tīri dabīgie preparāti. Dabīgie zāļu līdzekļi tiek ražoti GMP apstākļos un pārbaudīti tāpat kā ķīmiskas vielas

Ārstēšana mājas apstākļos
Sevišķi ārzemēs ārstēšana slimnīcās ir dārga un ir saīsināta līdz minimumam. Slimnieki atgriežas mājās un turpina ārstēties paši. Mājās parasti ārstējas arī veci cilvēki. Ārstēšanās mājās nav tikai medicīniska problēma, tā skar visus ģimenes locekļus, vai arī notiek vientulībā. Līdz ar to tā ir sociāla, fiziska un psiholoģiska problēma.
Tādu slimnieku, kas atstāj slimnīcu, biezāk uzdotie jautājumi ir:
Vai man sāpēs,
Vai man nebūs vemšana, nelaba dūša,
Vai es nejutīšos vientuļš.
Savukārt piederīgie jautā:
Vai es tikšu galā,
Ko lai dara, ja ir sāpes, asiņošana, vemšana,
Kas notiks, ja slimniekam paliks sliktāk un viņš nomirs, utt.
Atbildes uz šiem jautājumiem dod ne tikai ārsti, medmāsas, slimnieku kopējas, bet arī farmaceiti ir iesaistīti, jo piederīgie nāk uz aptieku pēc palīdzības. Stipras sāpes visbiežāk uznāk naktīs, slimnīcā tāds slimnieks saņemtu spēcīgus pretsāpju un miega līdzekļus. Lai arī mājās slimnieks būtu drošībā, ārstam vajadzētu saistīties ar dežūraptieku, ja tāda ir un pastāstīt par slimnieku adresēm un telefoniem, kā arī dot atļauju izsniegt vienreizējai lietošanai recepšu līdzekļus.
Pašārstēšanās

Pašārstēšanās ir process, kas attīstās, bet tam nevajadzētu notikt pašplūsmā un ne tādēļ cilvēkiem būtu pašiem jāārstējas, ka ārsts nav pieejams. Pieaugot sabiedrības informētības līmenim, izglītībai un līdzdalībai rūpēs par savu un sabiedrības veselību, palielinās arī iedzīvotāju interese par pašārstēšanās iespējām. Galvenās medikamentu grupas, kas tiek šādā veidā iegādātas ir līdzekļi pret saaukstēšanos, klepu, sāpēm, medikamenti pret gremošanas un vēdera izejas traucējumiem, ādas bojājumu un traumu ārstēšanas līdzekļi un vitamīni/minerālsāļi.
Par pozitīviem pašārstēšanās rādītājiem uzskata ekonomiskos ietaupījumus, kas rodas no slimnieku plūsmas samazināšanās ārstniecības iestādēs, un ne darba, ne sava brīvā laika netērēšanas ārsta apmeklējumiem. Šāda pašārstēšanās “ labuma” tabula ir publicēta Eiropas Pašārstēšanās industrijas asociācijas (AESGP) mājas lapā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties