Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:678946
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kādi apstākļi veicina civilizācijas attīstību    3
2.  Kas ir vara?    6
3.  Uzdevums    6
a)  kādēļ IZM atteicās no trim reformām   
1)  pagarināt mācību gadu   
2)  studiju maksas ieviešana augstskolā    7
3)  skolotāju algas paaugstināšana    7
b)  Kas ir personiski atbildīgs par ministrijas darbu?    7
c)  Kā jūs vērtējat studentu plakātus?    8
d)  Ko jūs darītu M.Vītola vietā?    8
  Literatūras saraksts    9
Darba fragmentsAizvērt

Kādi apstākļi veicina civilizācijas attīstību ?


Par galveno civilizācijas attīstības pazīmi Toinbijs uzskata personības garīgā un radošā darba rezultātu ieviešana sabiedrības kultūras sfērā. Šajā procesā notiek sabiedrības “Aiziešana” no esošām garīgām vērtībām, sekojot radošai Personībai, ar “Atgriešanos” augstākā garīgā dzīves līmenī. Notiek sabiedrības garīga izaugsme. Lai attīstība varētu īstenoties dzīvē, nepieciešams radošs atbildes akts uz konkrētu personības vai grupas aicinājumu. Tikai tad sabiedrībā notiek reāls attīstības process. Šīs kustības pamatā ir cilvēku brīvā griba, kas saprot garīgo pārmaiņu nepieciešamību. Runa ir par to, kā uz radošas Personības aicinājumu atsaucas sabiedrība. Vai sabiedrība saprot radošas Personības gara augļus vai nesaprot ? Šis jautājuma risinājums nosaka civilizācijas augšupeju.
Toinbijs pievēršas izcilām personībām un parāda to darbību : Nursijas Benedikts (480-543) Itālijā, Grigorijs (Gregorius) Lielais (Magnus) (ap 540-604) – Romas pāvests no 590.g., Muhameds (ap 570 – 632), Nikolo Makjavelli (1469-1527).
Bet vai šāds mehānisms darbojas arī šodien sabiedrības progresīvā augšupejā ? Viss atkarīgs no tām garīgām radošas personības vai sociālās grupas idejām, kam seko masas. Un līdz ar to pirmajā vietā izvirzās problēma : kāda ir mijiedarbība starp indivīdiem, starp sociālo grupu un masām augšupejošā civilizācijā ?
Aiziešana nozīmē to, ka personība novēršas no esošās sabiedrības garīgām vērtībām. Tas dod iespēju tai garīgi pilnveidoties. Atgriešanās nozīmē personības radītā garīgā potenciāla realizēšanu, darbojoties sabiedrībā. Tā rezultātā notiek progresīvi augšupejošs process. Šādi Toinbijs saprot radošās personības lomu civilizācijas attīstībā. Līdz ar to viņš dod padomu politiķim, vēsturniekam: aizejot no politikas, atgriezties ar jaunām gara bagātībām uz prāta saprašanas spējas veidošanas pamata. Tas ir aktuāli bijušajās PSRS republikās.


Savu mijiedarbības izpratni starp indivīdiem progresīvi augšupejošā civilizācijā Toinbijs skaidro ar piemēru no Bībeles. Runa ir par Mozus vientuļo kāpšanu Sinaja kalnā pēc Jahves aicinājuma. “Jahves mērķis bija atsaukt Mozu lejā ar jaunu likumu, adresētu tautai, bet pašai tautai nebija iespēju tikties ar Dievu.” Tātad radošai personībai rodas garīgs aicinājums aiziet no sabiedrības, lai varētu pilnveidoties. Pēc tam tā atgriežas sabiedrībā ar mērķi darboties, lai realizētu potenciālu sabiedrības augšupejošā pārveidošanā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-1,30 €
Materiālu komplekts Nr. 1130888
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties