Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:278846
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vides ētika

Vides ētika ir nozare, kas pēta cilvēku morālās attiecības ar vidi un visām tās sastāvdaļām, kas nav cilvēki, kā arī šo attiecību vērtību un morālo statusu. Šajā rakstā runāts par: (1) vides ētikas mesto izaicinājumu antropocentrismam (t.i., uzskatam, ka viss koncentrējas ap cilvēku), kas raksturīgs rietumu ētiskajai domai; (2) šīs disciplīnas sākotnējo attīstību 1960. un 1970. gados; (3) dziļās ekoloģijas, feministu vides ētikas un sociālās ekoloģijas saistību ar politiku; (4) centieniem pielietot tradicionālās ētikas teorijas, tai skaitā konsekventālismu, deontoloģiju un tikumības ētiku, lai atbalstītu pašreizējās bažas par vidi, un (5) vides literatūras koncentrēšanos uz neskarto dabu un disciplīnas iespējamo nākotnes attīstību.

1. Ievads: Vides ētikas mestais izaicinājums

Iedomājieties, ka konkrētas ekosistēmas integritātes saglabāšanai nepieciešama dabisko ugunsgrēku dzēšana, savvaļas dzīvnieku izšaušana vai pārapdzīvotas vietējās sugas atsevišķu pārstāvju iznīcināšana. Vai šīs darbības ir morāli atļaujamas vai pat vēlamas? Vai ir morāli pieņemams, ka fermeri neindustriālās valstīs praktizē izciršanu un dedzināšanu, lai atbrīvotu zemi lauksaimniecībai? Padomājiet par raktuvju uzņēmumu, kas ierīkojusi atklātas raktuves kādā iepriekš neskartā apgabalā. Vai šim uzņēmumam ir morāls pienākums atjaunot zemes reljefu un virsmas ekoloģiju? Un kāda ir cilvēku atjaunotas vides vērtībā salīdzinājumā ar sākotnējo dabisko vidi? Bieži tiek apgalvots, ka ir morāli nepareizi, ka cilvēki piesārņo un iznīcina dabisko vidi un patērē milzīgu daļu planētas dabisko resursu. Ja tas ir nepareizi, tad vai vienīgi tāpēc, ka pastāvīga vide ir būtiska (tagadnes un nākotnes) cilvēku labklājībai?…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1112991
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties