Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:828568
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2. Vēlēšanu tiesību principi.

Visu pilsoņu egalitāras, brīvas un definitīvas līdzlemšanas demokrātiskais princips klasiskajos vēlēšanu tiesību pamatprincipos izpaužas vispārējās, vienlīdzīgās, brīvās, aizklātās un tiešās vēlēšanās.
Vispārējas vēlēšanas nozīmē, ka pamatā katrs pieaugušais valsts pilsonis, neskatoties uz viņa izcelšanos, kārtu un mantu, viņa reliģisko piederību un viņa pasaules uzskatu, ir tiesīgs aktīvi un pasīvi vēlēt.
Vēlēšanu vispārējums nozīmē, ka katram ir pieejama vēlēšanu urna, tad vēlēšanu vienlīdzība nozīmē, ka katrai balsij ir vienāds svars.
Vēlēšanu brīvība nozīmē, ka neviens ne no valsts, ne privātās puses nedrīkst izdarīt spiedienu uz balsstiesīgajiem, lai piespiestu viņus nodot balsis par noteiktu virzienu vai lai aizkavētu noteikta satura balsu nodošanu. Ar šo mērķi tātad nedrīkst izdarīt ne spiedienu, lai nepiedalītos vēlēšanās, ne spiedienu nodot balsi par vai pret kādu noteiktu kandidātu vai noteiktu partiju. Likumīgs pienākums vēlēt, tātad pienākums vispār doties uz vēlēšanām ir savienojams ar vēlēšanu brīvību, jo tā vēlētājam atstāj brīvas visas piedāvātās izvēles iespējas (ieskaitot tukša vēlēšanu biļetena nodošanu).
Aizklāto vēlēšanu pamatprincipam jānodrošina vēlēšanu brīvība: katram savu balsi jāvar nodot tā, lai neviens nevarētu pārbaudīt, par ko atsevišķais vēlētājs ir izšķīries, tā, lai viņam no savas balss nodošanas nevarētu rasties nekādi kaitējumi. Tātad katram, nododot savu balsi, jāvar brīvi paust sava patiesā politiskā pārliecība.
Vēlēšanu tiešumam jāgarantē, lai pilsonim būtu pēdējais vārds. Primārie vēlētāji (demokrātijā aktīvie pilsoni) nodod savas balsis tieši personām, kuru vēlēšanas ir kopējās vēlēšanu norises mērķis, tā lai deputāts tieši saņemtu pilsoņu balsis. Pretstatu tam veido pastarpinātās jeb netiešās vēlēšanas. Tajās valsts pilsoņi ievēl elektoru kolēģiju, kuri tad no savas puses beidzot ievēl nepieciešamo valsts institūciju. Tiešums tātad nozīmē, ka pēc balsu, nodošanas nekāda starpinstance nedrīkst beigās pēc saviem apsvērumiem ievēlēt vajadzīgo personu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1192688
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties