Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:949599
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Parlamentārā izmeklēšanas komisija ir komisija, kuru ieceļ Saeima ja kādā lietā sakarā ar valdības iestāžu rīcību ir vajadzīgs savākt attiecīgos materiālus un noskaidrot apstākļus. Izmeklēšanas komisijai ir tiesības pieprasīt visas vajadzīgas ziņas un paskaidrojumus no ministriem, kuri var būt iesaistīti šajā lietā. Paskaidrojumus drīkst arī saņemt no valdības un pašvaldības iestādēm, ka arī var uzaicīnāt atsevišķus ministrus vai valdības iestāžu priekšstāvjus dot paskaidrojumus parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdēs. Izmeklēšanas komisijas paziņojums Saeimai var noderēt par ļoti būtisku pamatu Saeimas darbības novērtējumam un noteikta lēmuma pieņemšanai.
Gribētos noskaidrot kāda tomēr ir pārlamentāras izmeklēšanas komisijas vēsture? Tātad šis komisijas pirmo reizi tika izveidotas Anglijā un pēc tam tas tika pārņemtas citu valstu konstitūcijās. Jaunajās konstitūcijās ir iekļauti interesanti jaunievedumi. Piemēram, izmeklēšanas komisiju ir jāieceļ uz kāda noteikta parlamenta mazākuma pieprasījuma un Latvijas šis skaitlis sastāda vienu trešdaļu Saeimas locekļu. Šim noteikumam ir ļoti racionāls pamats kā izveidot kontroles funkciju valstī ar parlamentāro valsts iekārtu. Parlamentārā republikā valdība ir parlamenta paša valdība, kas nozīme ka šī valdība ir padota parlamenta vairākuma kontrolei. „Valdības darbību no lietderības viedokļa parlamenta mazākums var novērtēt citādi, nekā parlamenta vairākums, un tāpēc parlamentārā režīma apstākļos ir vēlams, ka parlamenta mazākumam būtu garantētas no vairākuma neatkarīgas kontroles tiesības”.
Tagad vajadzētu noskaidrot kāda ir tomēr galvenā parlamentāras izmeklēšanas komisijas funkcija. Manuprāt, šī galvena funkcija ir tāda ka komisijas vajag atrast cilvēkus un atrisināt lietu saistībā ar valdības iestāžu ricību, kad ir vajadzīgi savākt attiecīgus materiālus un noskaidrot apstākļus. Parlamentārās izmeklēšanas komisija ir līdzīga Tiesai, tomēr Tiesa nodarbojas ar civiljautājumiem, savukārt Parlamentārā izmeklēšanas komisija nodarbojas ar valsts jautājumiem un slepeniem dokumentiem. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1132349
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties