Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849636
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Katram ārpolitisko lēmumu pieņemšanas gadījumam, jo īpaši krīzes situācijām, var piemērot ikvienu no Allisona piedāvātajiem lēmumu pieņemšanas modeļiem, lai to analizētu. Arī Kubas krīzi var skaidrot ne tikai no racionālā lēmumu pieņemšanas modeļa dimensijas, bet arī, izmantojot organizatorisko un politisko lēmumu pieņemšanas modeli. Taču, lai izvērtētu, kurš no modeļiem ir visveiksmīgākais, lai analizētu Kubas krīzes gadījumu, vispirms nepieciešams izvērtēt, kāda ietekme bija katram modelim atsevišķi.
Ir skaidrs, ka racionālais lēmumu pieņemšanas modelis ir ļoti nozīmīgs jo īpaši krīzes apstākļos, jo tā izvirzītās hipotēzes un alternatīvas par PSRS un ASV lēmumiem un darbību, ir pavisam reālas un veiksmīgas. Pēc racionālā modeļa PSRS un ASV racionāli izvērtēja savus lēmumus, pamatojot raķešu ievešanu Kubā un blokādi no otras puses ar potenciālajiem ieguvumiem un risku Berlīnes jautājumā un ietekmes cīņām starptautiskajā arēnā. Lēmumu pieņemšanas process jo īpaši ASV šķiet ideāli skaidrojams ar racionālo modeli, jo ietvēra sevī dažādu alternatīvu salīdzināšanu, risku un seku novērtēšanu un veiksmīgākā iespējamā gala iznākuma izvēlēšanos. Taču tas nebūt neizslēdz, ka Kubas krīzi pavisam veiksmīgi varētu skaidrot arī kāds no pārējiem Allisona modeļiem.
Izvērtējot organizatorisko modeli, jāatzīst, ka sākotnēji tas nebūt neliekas tik nozīmīgs Kubas krīzes laikā. Taču no otras puses- tā kā Kubas krīze, jo īpaši no PSRS puses, ietvēra lielu militāro resursu izmantošanu, tad nenoliedzami liela ietekme bija arī pašām militārajām institūcijām un militāro resursu pārvaldošajiem indivīdiem. PSRS izvērtēja savu militāro kapacitāti tieši pamatojoties uz šo indivīdu sniegtās informācijas par savienības rīcībā esošajām kodolraķetēm, kas vien jau parāda to, ka organizatoriskā modeļa elementi šajā situācijā bija ar visai ievērojamu ietekmi. Turklāt- lai arī galējais lēmums ievest raķetes Kubā tika pieņemts PSRS Prezidijā, lēmumi par visām operācijas detaļām- viss process no vispārējā lēmuma līdz tā realizēšanai un faktiskai operatīvo raķešu novietošanai Kubas teritorijā- tika deleģētas attiecīgajām Padomju organizācijām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1137287
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties