Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975116
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Neiespējamais mierizlīgums    4
2.  Aukstā kara iestāšanās    6
3.  Viesulī    10
4.  Kultūras kari    13
5.  Vecās Eiropas gals    14
Darba fragmentsAizvērt

Neiespējamais mierizlīgums
T. Džads šajā nodaļā apraksta pēckara situāciju, tostarp arī Jaltas konferenci, kas Centrāleiropas politikas leksikonā iegājusi kā Rietumu nodevība pret Poliju un citām Austrumeiropas (AE) valstīm, tomēr uzsvērdams, ka šij konferencei nebūt nebija tik liela nozīme, kā tai tiek piešķirta, jo tolaik Staļinam tikpat kā vairs nebija vajadzīga Rietumu atļauja, lai AE darītu visu, ko vien vēlējās.1 Autors norāda, ka atsevišķos aspektos Aukstais karš sākās pēc Pirmā, nevis pēc Otrā pasaules kara beigām un laiks no 1941. gada līdz 1945. gadam bija intermēdija cīņā starp Rietumu demokrātijām un padomju totalitārismu.2 Rietumu neuzticību Krievijai uz četriem gadiem mazināja nepieciešamība uzveikt Vāciju, tomēr pat tad starp Rietumiem un Austrumiem notika niecīga svarīgas informācijas apmaiņa. Dažādu savstarpēju vēsturē sakņojošos konfliktu dēļ Aukstā kara atjaunošanās Eiropā bija gaidāma, taču ne nenovēršama.
Pēc Otrā pasaules kara tika izstrādāta Bretonvudsas konvencija, kas paredzēja valūtas konvertējamību, tādējādi cerot panākt, ka neatkārtosies 1931. gada situācija, kad sabruka monetārā sistēma. Šo ideju sponsorēja ASV, tomēr ne Francija, ne Anglija, ne arī Krievija to neatbalstīja. Šāda Krievijas rīcība ierosināja jaunas konfrontācijas sākumu, par ko liecina Dž. Kenana 1946. gada 22. februāra uz Maskavu nosūtītā “garā telegramma”, lai gan daudzas ASV amatpersonas to nevēlējās atzīt un turpināja idealizēt Krieviju.3 Savukārt briti baidījās no tā, ka ASV vairs nesniegs palīdzību RE un Krievija ne vien kontrolēs AE, bet kopā ar aizvainoto Vāciju nodibinās kundzību pār visu kontinentu.4 …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties