Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:634089
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tiesa ir galvenais tiesiskās kārtības nodrošināšanas līdzeklis jebkurā valstī. Tiesu vara pastāv līdzās likumdevējvarai un izpildvarai, tāpēc to dēvē par “trešo varu”, kura nodrošina likumu ievērošanu. Sakārtota un demokrātiska tiesu sistēma, sekmīga tās funkcionēšana ir valsts demokrātiskās attīstības rādītājs, kas parāda, cik tiesiska ir valsts. Taču, lai tiesu sistēma strādātu efektīvi, tai jābūt ļoti labi sakārtotai, jābūt izstrādātai detalizētai, visaptverošai likumdošanai, bet pieredze liecina, ka pat rūpīgi izstrādāti likumi nevar paredzēt visas dzīvē iespējamās situācijas, tādēļ tiesnešu darbā notiek likumu interpretēšana katram konkrētam gadījumam. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai tiesneši būtu neatkarīgi un objektīvi.
Pēc 1990. gada 4. maija deklarācijas “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, kā viens no galvenajiem jautājumiem izvirzījās tiesu sistēmas pārkārtošana (jaunas tiesību aizsardzības iestāžu sistēmas izveide), lai tiesu sistēma atbilstu jaunajai Latvijas valsts situācijai. Tādēļ tika sākta tiesu reforma valstī, jo vecā padomju laika tiesu sistēma nevarēja darboties jaunajos apstākļos. Kā pirmo izveidoja Latvijas Republikas Prokuratūru, un 1990. gada 26. septembrī tika pieņemts likums “Par prokuratūru uzraudzību Latvijas Republikā”. Šim likumam 1992. gada 15. decembrī sekoja likums “Par tiesu varu”. 1995.gada 3.oktobrī izveidoja Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senātu ar Civillietu departamentu un Krimināllietu departamentu un Augstākās tiesas palātas – Civillietu tiesu palātu un Krimināllietu tiesu palātu, bet 1996. gadā tika izveidota Satversmes tiesa. No visām bijušās Padomju Savienības republikām Latvijas Republika bija vienīgā, kura atjaunoja pirmspadomju tiesību sistēmu, jo 1992. gadā atkal stājās spēkā 1922. gadā pieņemtā LR Satversme un 1937.gadā pieņemtais Civillikums.
Latvijas tiesu sistēma
Latvijas tiesu sistēmai ir trīs līmeņi: rajona (pilsētas) tiesa, apgabaltiesa (Rīgas, Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales) un Augstākā tiesa, bet papildus šiem trīs līmeņiem pastāv vēl Satversmes tiesa. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1187947
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties