Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:290890
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Rīgas arhibīskapijas zemnieku tiesības.
19. ja kāds savos tīrumos vai pļavās atrod zirgus vai citus lopus, tad var tos paturēt (ķīlā), kamēr atlīdzina viņa zaudējumus.
Zemnieku tiesības.
Tiesības kalpoja par to regulatoru, kas nodrošināja stabilitāti un mieru sabiedrībā.
Apskatot Livonijas zemnieku (zemes) un bruņinieku tiesību kodifikācijas, uzkrītoša ir diezgan liela to līdzība tieši kriminālnormu ziņā. Sākotnēji visi livonieši bija atbildīgi pēc vienotam zemes tiesībām.
Zemnieku likumu radītās tiesību pasaules pilntiesīgs loceklis jeb tiesību subjekts bija katrs zemnieks, kurš nebija brīvprātīgi atdevies cita cilvēka privāta vara vai ari nebija pret savu gribu pārdots drellībā. Pieaugot publiskās varas nozīmei, par ierobežotas tiesībspējas avotu sāka kalpot arī tiesas spriedums.
Zemnieku tiesību matērijas lielāko daļu veido krimināltiesības, bet pārējās nozares atspoguļotas nenozīmīgi. Šī tiesību norma pieder pie krimināltiesibām.Tas regulē stabilitāti,sakartotību un mieru, arī tiesiskumu sabiedrībā starp indivīdiem,lai nevienam tiesības,pienākumi un izdevumi nebūtu aizkarti un būtu vielidzīgas. Krimināltiesības ir publisko tiesību nozare, tās ir normu kopums, kas nosaka, kādas sabiedriski bīstamas darbības vai bezdarbības atzīstamas par noziedzīgām un kādi sodi, kā arī citi krimināltiesiskas iedarbības līdzekļi piemērojami vainīgajām personām. Kriminalatbildību nosaka tad,ja ir pārkāps kāds no esošiem likumiem. Šajā tiesību norma ir teikts,ka,ja kādu svešinieku zirgs vai kādi citi lopi nonāk citu saimnieku(cilvēku) pļavās,tad tam svešu zirgu vai citu lopu saimniekam jāsamaksā sods par to ka viņa zirgs vai lopi atradījušās cita teritorija un piesarņoja,ka arī eda citu saimnieku augus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties