Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:399816
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Mākslas speciālistu uzmanību piesaistījis kāds glezniecisks tekstilizstrādājums – Bajē. Tas ir paklājs, kas rotājis Bajē baznīcas iekštelpas, tagad glabājas Bajēmuzejā. Pēc nostāstiem, paklāju 1070.-1080. gadā esot izšuvusi Vilhelma I lekarotāja sieva Flandrijas Matilde. Bajē ir liela izmēra tekstilizstrādājums, 70 metru garš un 50 cm plats, uz kura krāsainas dzijas izšuvuma tehnikā attēlotas reālas kauju epizodes no Anglijas iekarošanas vēstures 1066. gadā. Ļoti spēcīgi ir izklāstīts vēsturisko notikumu sižets, ar vērienu, mierīgos ritmos, precīzi atveidojot katru konkrēto detaļu. Figūru silueti ir izteiksmīgi, krāsas dekoratīvi spožas.
Romānikas laika periodā attīstījas ne tikai arhitektūra, kura bija galvenais tā laika mākslas novirziens, bet arī tēlotāja māksla. Romānikas stils bija internacionāls Eiropā, galvenais tā uzplaukuma centrs atradās Francijā. Visa tēlotāja māksla tika pakārtota arhitektūrai, toties visa arhitektūra tika pakārtota reliģijai. Tēlniecībā galvenais uzsvars bija uz monumentālo cilni, kas visbiežāk rotāja dievnamu portāla timpanonus. Ciļņos raksturīgā tēma bija divu pasauļu apvienojums – svētais un grēcīgais jeb paradīze un elle. Glezniecībā variēja košas freskas ar dažādiem bībeles motīviem. No bizantiešu tradīcijām un Kārļa Lielā dinastijas tālāk attīstījās miniatūru ilustrācijas, kurās bija attēlotas mazas, linēaras un sižetiskas glezniņas. Kā arī viens no romānikas laika perioda fenomeniem bija lielas, 70 metru garais, Bajē paklājs, kurā attēlotas ainas no Anglijas iekarošanas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1385384
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties