Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:440987
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Latvijas tautsaimniecības mērķis un uzdevums.
Tautsaimniecība ir konkrētā laika periodā valstī jeb reģionā izveidojusies tautsaimniecības nozaru kopums iekšējo un ārējo faktoru mijiedarbībā. Tautsaimniecības mērķis un uzdevums ir pētīt un analizēt tautsaimniecības nozares.
2.Iedzīvotāji.
Pēdējie dati uz augusta mēnesi ir tas, ka LV ir 2311 tūkstoši iedzīvotāji. 2004. gada sākumā valstī bija 2319 tūkst. iedzīvotāju jeb par 63 tūkst. cilvēku mazāk nekā 2000. gada sākumā, tajā skaitā migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits šajā laikā samazinājās par 13 tūkst. cilvēku. Pēdējo gadu laikā iedzīvotāju skaita kritums pakāpeniski samazinās (no 17,5 tūkst. 1999. gadā līdz 12,3 tūkst. 2003. gadā).
3.Tautas skaitīšana.
1790.gadā notika pirmās tautas skaitīšanas. Īstā tautas skaitīšana notika 1897.gadā. Brīvvalsts laikā tautas skaitīšana sākās 1920.gadā un notika ik pēc 5.gadiem.
4.Darba spēka tirgus.
5.Bezdarbs un nodarbinātība.
LV pēdējā laikā vērojamā ekonomikas attīstība pozitīvi ietekmē nodarbinātības un bezdarba rādītājus.//Nodarbinātības un bezdarba problēmas cieši saistītas ar ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita izmaiņām. Neskatoties uz iedzīvotāju skaita samazinājumu, ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitam ir tendence pieaugt.// Ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaitam ir tendence samazināties – salīdzinot ar 2002. gada vidējo skaitu, tas saruka par 1,4 procentiem. Nodarbināto skaits kopš 2000. gada ir manāmi pieaudzis – par 7%. Visvairāk nodarbināto ir apstrādājošajā rūpniecībā, vairum- un mazumtirdzniecībā, automobiļu, motociklu, personisko mantu un mājsaimniecības piederumu remontā, lauksaimniecībā, medniecībā un mežsaimniecībā.//Vērojama sieviešu nodarbinātības līmeņa neliela palielināšanās.//Pēc darbaspēka apsekojuma datiem, vidējais darbaspēka izglītības līmenis ir samērā augsts. Tomēr atsevišķās nozarēs (lauksaimniecībā, zvejniecībā, apstrādājošā rūpniecībā u.c.) sakarā ar zemo tehnoloģiju līmeni un atpalicību modernās tehnikas ieviešanā pastāv augsta strādājošo ar zemu kvalifikāciju un izglītības līmeni koncentrācija, it sevišķi vecumā virs 45 gadiem.//Darbaspēka apsekojuma rezultāti liecina, ka darba meklētāju īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā pilsētās ir augstāks nekā laukos, tomēr apmaksāto darba vietu, rēķinot uz 1000 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, lauku apvidos ir 2 reizes mazāk nekā Rīgā un 1,5 reizes mazāk nekā pārējās pilsētās.//Valstī joprojām vēl pastāv slēptais bezdarbs, galvenokārt stagnējošos vai daļēji darbojošos uzņē­mumos, kur darbinieki strādā saīsinātu darba laiku, dodas bezalgas atvaļinājumā, kad rodas nepieciešamība apturēt ražošanas procesu, vai ražošanas procesa sezonālā rakstura dēļ, piemēram, lauksaimniecībā un mežsaimniecībā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties