Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613803
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sholastika izveidojās Eiropas universitātēs, sākot ar 11. gs. vidu, savu kulmināciju sasniedza 13. gs.
Sholastikas raksturīgākā iezīme bija filosofiskās metodes lietošana. Sholastiķi lietoja dialektisko sistēmu, kas bija mantota no antīkās pasaules un kas tika ieviesta baznīcu un klosteru atbalstīto un viduslaikos plaukstošo skolu un universitāšu filosofiskajā domā. Sholastiskā pieeja attīstījās, kad teologi sāka tradicionālo materiālu pakļaut neatkarīgai, dialektiskai analīzei. Līdztekus rakstiem un tradīcijai, ievērojama nozīme tika piešķirta arī viedokļiem, kurus bija izteikuši dažādi skolotāji ( „doktori”).
Tādi termini kā „sholastiķis” un „sholastisks” bieži tiek lietoti, lai apzīmētu formālu, sterilu teoloģiju. Viduslaiku sholastika bija nopietns zinātnisks darbs, kura gaitā tika prasmīgi un enerģiski pētītas teoloģiskas problēmas.
Sholastikas attīstību galvenokārt sekmēja divi faktori: baznīcas atjaunošanās, kas izpaudās kā klosteru reforma (piem., Klinī reforma) un aizvien pieaugošā saistība ar tā laika filosofisko izglītību. Aristotelisko metafiziku teoloģiskajā apmācībā sāka izmantot tikai vēlāk, taču drīz vien pēc tās ieviešanas tā kļuva par vienu no vissvarīgākajiem „augsti sholastisko” sistēmu veidošanas priekšnoteikumiem.
11. gs. vidū Berengars no Tūras protestēja pret izplatīto uzskatu, ka konsekrācijas vārdi pārvērš elementus. Šī teoloģiskā nostāja, ko vēlāk attīstīja Radberts, nereti tika savienota ar paviršo un naivo ideju, ka Kristus miesa ir sadalīta tieši tik daudz gabalos, lai tie kopā veidotu hostiju. Konsekrācija nozīmē vienīgi to, ka elementiem tiek piešķirta jauna, garīga nozīme. Ticīgajiem elementi ir zīmes ( signa) jeb apsolījumi ( pignora) par debesu Kristus saņemšanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1341604
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties