Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849450
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Apmēram ap 1923. gadu , ņemot par pamatu PSRS daudzo tautu nacionālo cīņu veidus un apvienojot tos ar džudo cīņas elementiem , kā arī radot vēl nebijušus spēkošanās paņēmienus , sporta biedrības “DINAMO” cīņas sekcijās sāka veidoties jauna cīņu sistēma , kas līdz 1935.gadam kļuva par SAMBO . Par oficiālo sambo dzimšanas dienu var uzskatīt 1938. gada 16. novembri ,kad iznāca Vissavienības fiziskās kultūras un sporta komitejas pavēle , kurā sambo tika novērtēts kā ļoti nozīmīgs sporta veids . Nosaukums sambo radās gan tikai 1946. gadā (tas tiek izveidots sakombinējot burtus no vārdiem “pašaizsardzība bez ieroča”- krievu valodā ”SAMozaščita Bez Oružija”). Pirms tam to dēvēja gan par “brīvā stila cīņu” , gan par “brīvo cīņu”.
1939. gadā Ļeņingradā notika pirmās PSRS individuālās meistarsacīkstes sambo , kurās piedalījās vairāk nekā 50 cīkstoņi . 1959.gadā izveidoja PSRS Sambo Cīņas federāciju.1966. gadā Starptautiskā cīņas federācija atzīst sambo par starptautisku cīņas veidu , kā klasisko un brīvo cīņu . 1967. gadā Rīgā notiek pirmais starptautiskais turnīrs sambo , bet 1972. gadā pirmās Eiropas meistarsacīkstes . 1973. gadā Teherānā pirmajā Pasaules čempionātā 9 svara kategorijās no 10 uzvaru izcīna PSRS pārstāvji .1983. gadā Madridē notika pirmais Pasaules čempionāts sambo sievietēm , bet 1985. gadā nodibina Starptautisko amatieru sambo federāciju .
Latvijā sambo sāka attīstīties 1947. gadā un ievērojamā dinamisma , kā arī bagātā uzbrukuma un aizsardzības paņēmienu dēļ ātri iekaroja plašu popularitāti. Kā ievērojamākos sambo skolas pārstāvjus Latvijā var minēt I.Maksimovu , H.Šulcu , I.Markotenko , Ē.Liekni , M.Laibinu un A. Stilvi.
Sambo cīkstoņa galvenais uzdevums ir pārspēt cīņā partneri . Šim nolūkam sambists var izmantot ļoti plašu (gandrīz 5000) paņēmienu klāstu . Sambo sevī ietver metienus , noturēšanu un sāpju paņēmienus , kā arī dažādus aizsardzības veidus pret šiem paņēmieniem . Sambists ir tērpts biksēs , jakā ar jostu un speciālos cīkstoņu zābaciņos ar mīkstu zoli . …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties