Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:194773
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Par etniskajiem procesiem baltu etnosa apdzīvotajā teritorijā tūkstošgadu garā vēsturē ziņas var iegūt no arheoloģiskajiem materiāliem un rakstītajiem avotiem. Latviešu folklora ir ļoti bagāta gan ar tautasdziesmām, gan ar teikām, kurās atspoguļojas senie mitoloģiskie priekšstati, ticējumi, atmiņas. Teikas bieži vien ir kalpojušas arheologiem par lielisku ceļa rādītāju, kur var atrasties senas pilsētas vai pilskalni. Tāpat par svarīgu vēstures avotu kalpo skandināvu sāgas.
Latvieši, tāpat kā lietuvji un senprūši, ir veidojušies uz baltu etnosa bāzes. 9. -10. gs. Eiropas ģeogrāfiskajos aprakstos parādās prūšu, kuršu, zemgaļu, lietuvju vārds.
Par drošākām, labāk aizsargātām dzīvesvietām tika uzskatītas pilis, priekšpilis un senpilsētas. Savukārt ciema iedzīvotāji bija mazāk aizsargāti, tos nogalināja vai saņēma gūstā. Salīdzinājumā ar senpilsētām, pilis bija aizsargātas labāk. Kara laikā par novada centru kļuva pilis un senpilsētas, kur patvērās pilsnovada iezīvotāji. Kurzemē, pēc 13. – 14. gs. ziņām, bija apmāram 160 ciemi, kas, protams, bija radušies jau pirms 13. gs. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties