Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:529723
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Tiesiskas darījums, tā būtība un sastāvdaļas.
Tiesisks darījums ir rīcība, kuras sastāvā ietilpst vismaz viens gribas izteikums, kas viens pats vai kopā ar citiem sastāva elementiem rada izteiktajai gribai (gribas izteikumam) atbilstošas tiesiskās sekas tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai.
Tiesiskus darījumus var klasificēt atbilstoši dažādiem kritērijiem. Ģermāņu tiesību sistēmā izšķir vienpusējus un daudzpusējus darījumus, apņemšanās un rīcības darījumus, kauzālus un abstraktus darījumus.
Gribu tiesiskos darījumos var izteikt klusējot, t.i ar vārdiem, mutiski, rakstiski, ar zīmēm, kam ir vārdu nozīme. Darbībai, kas uzskatāma par klusējot izdarītu gribas izteikumu, jābūt tādai, lai no tās varētu droši secināt tādas gribas esamību. Gribas izteikumam jābūt nopietnam. Tam nav seku, ja pa jokam vai izskata pēc tas izteikts.
īstums darījumos ir, jātas radies brīvi, bez maldības, viltus, spaidiem.
Maldība ir līguma dalībnieka nepareizs, īstenībai neatbilstošs priekšstats par apstākļiem, kas saistīti ar darījuma priekšnotiekumiem, saturu, tiesiskajām sekām.
Svarīga maldība iznīcina visu līguma spēku - maldījusies puse nav devusi savu piekrišanu darījumam un tātad tas nemaz nav noticis.
Nesvarīga atvainojama maldība neiznīcina līguma spēku, bet ļauj prasīt izdarīt korekcijas, lai pēc iespējas pasargātu pusi no zaudējuma.
Faktiskā maldība - trūkst vai nepietiekošasn ziņas par faktiskajiem apstākļiem. Tiesiska maldība - trūkst ziņas par tiesiskajām normām.
Maldība jāpierāda tam, kas uz tā pamata prasa atzīt darījumu par spēkā neesošu vai atlīdzināt zaudējumus.
Viltus ir kādas personas mērķtiecīgaa, bet ne vardarbīga līguma dalībnieka ietekmēšana ar negodīgiem līdzekļiem, lai viņu piedabūtu darboties pretēji savām interesēm. Līgums, kas noslēgts viltus iespaidā, nav spēkā esošs, bet gan apstrīdams, pie tam ne visos gadījumos. Ja viltus ir ietekmējis tikai dažus līguma noteikumus, izskatāms jautājums par zaudējumu atlīdzību. Ja viens otru pievīlis tad nevar prasīt atcelt darījumu, izpildīt zaudējuma atlīdzību. Ja viens pievīlis otru, tad var prasīt atcelt darījumu.
Spaidi ir līguma dalībnieka gribas ietekmēšana, radot viņam bailes. Spaidu ietekmē noslēgts līgums ir apstrīdams, apstrīdēšanas rezultāts var būt gan līguma atcelšana it kā tas nemaz nebūtu bijis, gan atzīšana par spēkā neesošu.
Tiesiska darījuma sastāvdaļas ir vai nu būtiskas, vai dabiskas, vai nejaušas.
Būtiskas ir tās sastāvdaļas, kurās izpaužas darījuma veids un tam raksturīgie, jēdzienam atbilstošie pamatnoteikumi. Dažiem līgumiem būtiskās sastāvdaļas ir nosauktas, piem., pirkuma līgumā -pirkuma priekšmets un maksa; īres līgumā - īres priekšmets un maksa. Tādas sastāvdaļas puses nevar grozīt.
Dabiskās sastāvdaļas saprot pašas par sevi, arī bez sevišķas norunas, tās var atcelt vai grozīt ar sevišķu vienošanos, kuram jāpierāda tam, kas uz to atsaucas.
Nejaušās sastāvdaļas ir darījuma tiešo seku paplašinājumi vai aprobežojumi, kā arī tā blakus noteikumi. Te pieder nosacījumi, termiņi un uzlikumi.
Darījuma nosacījumi ir nākotnē gaidāms un nezināms vai vismaz par tādu domājams notikums, no kura atkarīgs darījuma spēks.
Darījuma termiņus paredz dalībnieki (sākuma un beigu). Termiņš ir labprātīgi pievienots blakus noteikums, kas šī tiesiska darījuma sekas dara atkarīgas no zināma laika momenta nākotnē, par kura iestāšanos nav šaubu.
Fiktīvi darījumi ir darījumi, kur griba izteikta tikai izskata pēc, gribas faktiski nav, nav vēlēšanās sev radīt tiesiskas sekas.
Simulatīvi darījumi - formāli pastāv divi atšķirīgi gribas izpaudumi: viens nopietni gribēts darījums ir aizslēpts aiz cita.
2.Līgums, tā būtība, pazīmes un noslēgšana.
CL ir 2 līguma jēdzieni. Līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu (laulības līgums utt). Līgums
šaurāka nozīme ir vairāku personu vienošanas, kuru mērķis ir nodibināt saistību tiesību. Līgumi ir divpusēji un vienpusēji. Vienpusējs ir tas, kurā tiesības ir vienai pusei un pienākumi ir tikai otrai pusei (testamenta sastādīšana - testators uzraksta pats, nevajag neko saskaņot; aizdevuma līg., patapinājuma līg.) Divpusējs ir tas, kuru noslēgšanai ir nepieciešama divu pušu darbība, kurām abām ir gan tiesības, gan pienākumi (nomas līgums, pirkuma -īres līgums). Līdzēji.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1120178
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties