Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:866777
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.08.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Kas raksturo renesanses laiku?   
2.  Humānisma attīstība   
3.  Baznīcas nozīme renesanses laikā   
4.  Pirmā zinātniskā revolūcija   
Darba fragmentsAizvērt

Renesanse ir laiks, kuru raksturo zinātnes, mākslas un literatūras uzplaukums. Tas norisinājās atsevišķās Eiropas valstīs kā kultūras un ideoloģijas attīstība. Vārds „renesanse” nozīmē „atdzimšanu” un šī kultūras apvēsuma dzimtene ir Itālija 14.gs, bet pārējā Eiropa to pārņēma 15.gs līdz 16.gs. Tās cēloņi meklējami tā laika pilsētu straujajā ekonomiskajā attīstībā, tur notikušajās izmaiņās garīgajā kultūrā.
Par renesansi ir sastopami dažādi viedokļi, bet vispieņemamākais ir tas, kurā tiek izteikts, ka renesanse ir pārejas posms starp viduslaikiem un jaunajiem laikiem vai pat to sākums, jo renesansi raksturo feodālās sistēmas sairums un progresīvās iekārtas veidošanās. Uzplauka pilsētas, attīstījās amatniecība, paplašinājās tirdzniecības sakari un ģeogrāfiskie atklājumi, politiskā vara aizvien vairāk koncentrējās tirgoņu un patricināta rokās, kas apvienojās ģildēs un nostājās pret feodāļiem, tā veicinot kapitālistisku attiecību veidošanos Šīs iezīmes atbilst jauno laiku sākumam, tāpat kā reformācija un humānisms, kas ir vistiešāk saistīts ar renesanses laiku. Plašākā nozīmē ar vārdu „renesanse” saprot vērtību sistēmas maiņu. Renesanses kultūras pamatā ir ideoloģiska cīņa pret feodālismu un tā izpausmēm reliģijā, zinātnē un mākslā, tāpat cīņa pret literatūras un mākslas pakļaušanu reliģijai, tā mēģinot radīt jaunu kultūru, kas atbrīvota no reliģiskās uzbāzības. Vēl renesanses cilvēks pievērsās antīkajai kultūrai - atdzima interese par klasisko kultūru, zinātnes sasniegumiem un atziņām par cilvēka sūtību un pasauli - uz kuras galvenokārt balstījās jaunās kultūras tendences.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1372634
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties