Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:241944
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vielu maiņas procesiem un muskuļu darba veikšanai ir vajadzīga enerģija. Visa cilvēka organismam nepieciešama enerģija tiek nodrošināta ar uzturu. Uztura izmantošanas un uzņemšanas process organismā līdzīgs sadegšanai. Patiesi liela daļa produktu, tai skaitā ogļhidrāti un tauki pārvēršas siltumā (enerģijā), ogļskābā gāzē un ūdenī. Tikai olbaltumvielas dod rindu organismā neoksidētu produktu. Tādēļ sākumā kaloritāti noteica speciālos aparātos – kalorimetros (spēja izdalīt enerģiju). Enerģijas saglabāšanas likums ir absolūts, tas darbojas dzīvā organismā, tai skaitā cilvēka ķermeņa šūnās. Tādēļ ar uzturu pievadītajam enerģijas daudzumam jāatbilst dzīvības norisēs iztērētajam.
Īslaicīgas uztura kaloritātes nepietiekamības gadījumā daļēji patērē rezerves vielas, galvenokārt taukus un ogļhidrātus (gikogēnu). Pie ilgstoša enerģētiski pilnvērtīga uztura trūkuma organisms patērē ne tikai ogļhidrātus un taukus, bet arī olbaltumvielas, kas pirmkārt rada skeleta muskuļu masas samazināšanos. Rezultātā notiek vispārēja organisma pavājināšanās.
No otras puses, pie īslaicīgas uztura pārpilnības tā uzņemšana un utilizācija samazinās, palielinās urīna un izkārnījumu izdalīšanās.
Pie ilgstošās kaloritātes pārtēriņa daļa tauku un ogļhidrātu netiek izmantoti organismā tieši, bet nogulsnējas zemādas tauku veidā taukaudos. Tā rezultātā ķermeņa masa pieaug, pēc tam notiek aptaukošanās.
Fiziskā slodze un organisma vajadzības mūsdienās strauji samazinās. Slodzei samazinoties, obligāti jāsamazina ar uzturu uzņemtas enerģijas daudzums. Uzņemtās un patērētās enerģijas nesamērība ir par iemeslu tam, ka republikā katrai otrajai sievietei un katram trešajam vīrietim ir vismaz 10 kg lieks svars. Organisms neizlietoto uztura enerģiju deponē tauku rezervju veidā – 600 kalorijas (neizlietotas) dod 100 g taukaudu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties