Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:628573
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Psiholoģijai ir gara priekšvēsture, bet īsa vēsture, kas sākās 19. gs. Pirms tam psiholoģijas ideju attīstības norisinājās filozofijas ietvaros. Filozofiju zināmā mērā var uzskatīt par psiholoģijas māti.
Antīkās filozofijas pārstāvji bija pārliecināti, ka cilvēkā mājo kāda nemateriāla būtne – ‘dvēsele”, kas ļauj viņam valdīt pār sevi. Platons (428 – 347 p.m.ē.) uzskatīja, ka dvēsele mājojot cilvēka ķermenī, nosaka cilvēka dzīvi visa mūzā garumā un pēc nāves pamet ķermeni un dodas uz augstāku “ideju pasauli. Aristotelis (384 – 322 p.m.ē.) runāja par dvēseli kā ķermeņa funkciju, kas ļauj dzīvajam organismam darboties. Pēc viņa domām, dvēsele atrodas cilvēka sirdī, kur nonāk visi iespaidi no sajutu orgāniem. Platona un Aristoteļa mācība ietekmēja cilvēku uzskatus līdz pat 5. gs. m. ē.
Renesanses laikā 15. – 17, gs. priekšstati par pasauli un cilvēku kļuva zinātniskāki un vairāk balstījās uz saprātu nekā uz ticību. Tika atklāti svarīgi mehānikas likumi. Renē Dekarts (1596 – 1650. g ) skaidroja cilvēka uzvedību no valdošā atšķirīgā veidā. Viņš apgalvoja, ka ķermenis un dvēsele atrodas mijiedarbībā. Viņš aprakstīja cilvēka refleksus, uzsverot, galvas smadzeņu lomu uzvedības regulācijā. Tomēr Dekarts neatteicās arī no idejas par dvēseli, kas, pēc viņa domām, atrodas cilvēka smadzenēs un valda pār prātu. Parādās uzskats, ka cilvēka uzvedības regulēšanā piedalās nervu sistēma. 19. gs. beigās tiek likti arī psiholoģijas zinātnes pamati.
Psiholoģijas zinātnes vēstures pamati sākās ar 1874. gadu, kad Vilhelms Vuts (1832 – 1920 g.) Leipcigā nodibina 1. eksperimentālo psiholoģijas laboratoriju. Pētot cilvēku reakcijas uz dažādiem stimuliem un lūdzot aprakstīt viņu sajusto, uztverto un pārdzīvoto.…

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-4,30 €
Materiālu komplekts Nr. 1176943
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties