Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:724984
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka apzinātā laicīgā dzīve gribam to vai nē sastāv no nemitīgas problēmu risināšanas, kuras var rasties jebkurā ikdienas situācijā, un tās parasti tiek atrisinātas intuitīvi – risinājums rodas it kā no kāda pieredzes šablona, kas tiek simulēts automātiski konkrētajā problēmsituācijā. Parasti tās ir problēmas, kuras risināšana neprasa īpašu piepūli un mēs sakām, ka „tas jau notiek automātiski”! Turpretī komplicētākām problēmām, kuras prasa lielāku enerģiju atrisināšanai, analīzi un laiku, cilvēks nenovēršami piedalās to risināšanas procesā apzināti un pats kontrolē to – iespaido to ar savām emocijām, jūtām u.c.– bremzēdams, vai gluži otrādi – veicinādams sekmīgi likvidēt problēmu savā interpretējumā. Psiholoģijā šādas problemātikas izpētes procesu pēta kognitīvā psiholoģija, precīzāk – problēmu risināšana ir viena no jomām, kuru pēta kognitīvā psiholoģija jeb zināšanu un to izmantošanas pētniecība.
Pirmais solis problēmu risināšanai ir informācijas apstrāde, kurai ir pat izveidota teorija , pēc kuras spriežot tā problēmu risināšanu aplūko kā sistemātisku pakāpju virkni, kas nepieciešamas, lai no sākotnējā stāvokļa nonāktu līdz galamērķim – atrisinājumam. Teorija apgalvo, ka problēma sadalāma atsevišķās daļās, nosakāmas atšķirības starp pirmatnējo stāvokli, apakšmērķiem un gala mērķi un ar analīzes, jeb plānošanas un loģikas palīdzību jāsamazina vai jānovērš šīs atšķirības. Šīs teorijas „pielūdzēji” ir Alans Ņūvels un Herberts Saimons, kuri ir uzrakstījuši klasisku mācību grāmatu par informācijas apstrādi un problēmu risināšanu – „Kā risināt problēmas?”
Grāmatā ir apraksts par datorprogrammu, kura veiksmīgi atdarina daudzus cilvēka izturēšanās aspektus problēmu risināšanas procesā. Tā pieņem, ka problēmas risinātājs vispirms analizē uzdevumu, izveidojot problēmas mentālo reprezentāciju – problēmas telpu. Tad šajā problēmas telpā risinās tās darbības, kas nepieciešamas problēmas sekmīgai atrisināšanai. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1140045
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties