Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:690528
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Orlando di Laso (1532. (iespējams 1530.) –14. jūnijs, 1594.) (zināms arī kā Orlande de Lassus, Orlandus Lassus, Orlando di Lasso, Roland de Lassus vai Roland Delattre) bija vēlās renesanses franku-flāmu komponists. Kopā ar Palestrinu [Džovanni Pjerluidži da Palestrina] viņš mūsdienās tiek uzskatīts par franku-flāmu daudzbalsības stila galveno pārstavi. 16. gadsimta beigās viņš bija vispazīstamākais un visietekmīgākais mūziķis Eiropā.


Dzīve
Dzimis Monsā Hainautas provincē, kas tagad ietilpst Beļgijas teritorijā. Kaut arī par viņa jaunības gadiem zināma trūcīga informācija, daži ar faktiem neapstiprināti stāsti tomēr ir izdzīvojuši, no kuriem vispazīstamākais ir stāsts par to, ka viņš ticis nolaupīts savas neatkārtojamās balss dēļ veselas trīs reizes. Divpadsmit gadu vecumā kopā ar Ferrante Gonzaga pameta dzimto vietu un devās uz Mantujas pilsētu Sicīlijā un vēlāk uz Milānu (no 1547. līdz 1549.).
16.gs. piecdesmito gadu sākumā viņš strādāja Neapolē kā dziedātājs un komponists pie Costantino Castrioto, un viņa pirmie darbi tiek aptuveni datēti ap to laiku. Vēlāk viņš pārcēlās uz Romu, kur strādāja pie Cosimo I de' Medici, Toskānas lielhercoga, kurš pārvaldīja saimniecību; 1553. gadā Laso kļuva par Romas Basilica di San Giovanni in Laterano kapelmeistaru, kas ir visai iespaidīgs amats tikai divdesmit viena gada vecumā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties