Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:134781
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bez naftas mūsdienu dzīve apstātos. No naftas iegūst degvielu automobiļiem, dīzeļvilcieniem, kuģiem un lidmašīnām. Arī spēkstacijas darbojas ar naftas produktiem un ražo lielu daļu pasaules elektriskās enerģijas. Naftu izmanto arī katlumāju apkurei. Naftai ir liela nozīme plastmasu, tekstiliju un citu derīgu izstrādājumu ražošanā. Nafta ir tumšs, biezs, eļļains šķidrums, kas atrodas dziļi Zemes garozas slāņos, arī zem jūras gultnes. Lai iegūtu naftu, k osauc arī jēlnaftu, izdara urbumus. Jēlnafta satur dažādus ķīmiskos elementus. No jēlnaftas iegūst smēreļļu, ar kuru eļļo mašīnu detaļas, lai tās labi kustētos un mašīnas darbotos.
Naftas pārstrāde- jēlnafta, kas nāk no atradnes, ir dažādu ķīmisku vielu un eļļu maisījums. Jēlnaftu nogādā naftas pārstrādes rūpnīcā, kur to karsē. Tā rezultātā nafta sadalās benzīnā un citās degvielās, smēreļļās, ķīmiskās vielās un bitumenā, ko lieto ceļu pārklājumam.
Nafta atrodama daudzviet- no Tuvajiem Austrumiem līdz Arktikai. Kādreiz šos apgabalus klājusi jūra. Atmirušie augi nogrimuši jūras dibenā un pārklājušies ar dūņām. Dūņas pārvērtās par iežu slāņiem, Miljoniem gadu iežu siltums karsēja atmirušos augus un pārvērta naftā un dabasgāzē. [Lielā ilustrētā enciklopēdija, Zvaigzne ABC, 1997, 388.lpp.]
Naftas un gāzes atradnes Persijas līcī atklāja 20.gadsimta sākumā. Pašreiz līcī koncentrēta vairāk nekā ceturtdaļa pasaules naftas krājumu. Naftas rūpniecība padarījusi ļoti bagātas vairākas zemes, īpaši Saūda Arābiju, Apvienotos Arābu Emirātus, Bahreinu un Kuveitu. [2., 543.lpp.] Saudi Arābijai patreiz ir lielākie naftas krājumi, tad seko Kanāda un Irāka, kurā ir arī lielas gāzes rezerves.2004. gada dati vēsta, ka apmēram 40% no Irākas naftas eksporta gāja uz Āziju, vairāk nekā 30% uz Ziemeļameriku (!) un 25% uz Eiropu.
OPEC dalībvalstīm, kur iegūst trešo daļu pasaules naftu, ir grūti noturēt un kontrolēt cenu, jo īpaši, ja tādos apmēros pieaug pieprasījums no Ķīnas un Indijas.
Viesuļvētra Katrīna nopostīja vairākas naftas ieguves platformas un radīja milzīgus cita veida zaudējumus. Tāpēc sākotnēji cenas tik strauji pieauga ASV. Un ASV ir jau sākusi iepirkt naftas produktus Eiropā. Tā kā drīzumā Amerikas krīze kļūs par visas pasaules krīzi.
Japāna ir spiesta importēt 99% enerģijas resursu (Amerika importē 50%), jo pati šajā ziņā ir ļoti nabadzīga. Japāna ir spiesta importēt gan jēlnaftu, gan gāzi un citus enerģijas resursus, kas to arī padara ļoti jūtīgu pret cenu un piedāvājuma izmaiņām.

Vai nafta kuru karu brīdi izbeigsies? “Es domāju, ka vēl 40 gadus nevajadzēs satraukties.”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1189869
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties