Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:183729
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Materiālo resursu taupīšanas tautsaimnieciskā nozīme un pamatrezerves
Taupības rež. ietver tehn.,ekn.,un org.pasākumu sist., kuras mērķis ir pārdomāti un efektīvi izmantot mat., darbasp., fin.res.un dabas bagātības. Lai gan patāv vispārējo mat.izm.sam.tendence, tomēr to īpatapjoms produkc.pašizm.struktūrā nemitīgi pal., jo darba res.izlietojuma sam.temps, sakarā ar raž.procesu plašu mehanizāciju un automatizāciju, ir salīdzinoši straujāks. Taupīšanas rež.īstenošana sam.izejv.,mat., komplektējošo izstr., kurināmā,elektronerģ. izlietojumu uz produkc.vien., uzlabo darbamašīnu un mehānismu izmantošanu, sam.vispārējos raž.izd. Realizēt taupības režīmu nozīmē saimniekot tā, lai ar vismazākajām izm.iegūtu vislabākos rez. (rac.un taupīga visu raž.fakt.izmantošana) (Latvijai īpaši svarīgi). Sam.mat.res.izlietojumu raž., rodas iespēja no tā paša res.daudzuma izgatavot lielāku produkc.daudz.un sam.tā pašizm. Raž.matietilpību sam.tā, ka uzlabo mat.kvalit., pilnveido iekārtu konstrukciju, modernizē raž.tehnol., pilnīgāk izmanto izejv.un mat. Raž.tehn.līm.paaugstināšana ir viens no mat.taupīga izlietojuma pamatfakt. Tautsaimn.nozīme: 1)sabiedriskā darba ražīguma kāpināšana, 2)ražošanas apjoma pal.no tā paša res.daudz., (izlaides pieauguma temps>normu vid.sam.tempu), 3)produkcijas pašizm.sam.un uzņ.rent.paaugst., 4)iekārtas un darbarīk izmantošanas uzlabošana, darba izlietojuma sam. (samazinot raž.pārpalikumus), 5)valsts izejv.krājumu saglabāšana ilgākam periodam (iegūstošajā rūpn.izlieto vairāk res.kā apstrādājošā, tāpēc ne tikai ievieš mazatlikumu raž., bet arī uzlabo raž.pārpalikumu savākšanu un izmantoš.). Mat.taupīga izmantošana ļauj uzlabot uzņ.fin.stāv., ceļ sab.darba ražīgumu, uzlabo raž.org. un mattehn.apgāde. Ikviens uzņ.un tautsaimn.jāorientē uz to, lai: 1)raž.un ikviena darba rezult.augtu straujāk, salīdzinot ar raž.līdz.izlietojumu, 2)jāpievērš uzmanība ZuT attīstībai, 3)jāsam.matietilpīgās un eneroietilp.produkc.raž., jāpalielna zinātņietilpīgās, 4) jāizmanto mat.res.kompleksi, jāsam.pārp.un zudumi, 5)jāorganizē raž.un pat.pārp.savākšanu, šķirošanu, atkārtotu izmantošanu, 6)jāizmanto otrreizējos mat., vietējās izejv., lētāku enerģiju.
Izstrādājumu konstrukcijas pilnīgošanas rezerves.
Jāizvēlas optim.mašīnu kinemātiskās shēmas, izstr.formas. jāsam.izstrādājuma masa, kas ietaupa mat.un uzlabo eksplutācijas rād. Var mainīt arī, piem., met.det.pret plastmasas det.
Pasākumi:A.Produkc.konstrukc. vai sastāva matietilp.sam.: opt.izstr.kinemātiskā shēma, formas, izturības rezervju pilnīga izmantošana, det.rac.konstrukc.formu izveide, izgatavojamo det.tehnoloģiskuma pal., paaugstinātas izturības mat.lietošana.
B.Mat.rac.un taupīga lietošana: iespējami rac.mat.izvēle det.un izstr.izgatavošanai, lētāku veidu, šķirņu, marku mat. un vietējo izejv.lietošana, krāsaino un melno met.aizstāšana ar plastmasām, dārgu krāsaino met.nomaiņa ar lētākiem, pirmējo tehnoplastu nomaiņa ar otrreizējām plastm., koka plākšņu biezuma sam.
Materiālo resursu taupības tehnoloģiskās rezerves.
A:Apstrādes tehnol.procesu pilnveidošana: progr.mat.ieviešana sagatavju un det.izgatavošanā, dažādu met.kombinēšana sagatavju izgatavošanā, pastiprinošās tehnol.pasākumu ieviešana, elektrofiz., elektroķīm. Un galvanoplastikas apstrādes ieviešana, lāzertehnika, unificēto receptūru un tipveida tehnol.procesu ieviešana u.c.
B:Tehnol.pārp.un zudumu sam.vai pilnīga likvidācija: meh.apstrādes uzlaižu sam.un tiešā pāreja uz apdares operāc., atstarpju un citu atlikumu sam.det stancēšanā u.c.procesos, zudumu sam.det.formas veidošanā, derīgo lējumu iznākuma pal.rūpnīcu lietuvēs.
Materiālo resursu taupības oganizatoriskās rezerves.
Mat.res.pārdomātas un taupīgas izmantošanas patēriņa un ražojumu pašizm.plānošanas pamatā ir šo res.izlietojuma normas uz produkc.vienību. MIN jābūt tehn.un ekon.pamatotām, kas regulāri jāmaina. Mat.izliet.normēšanas darbā plašāk ieteicams lietot aprēķina met. Un jābūt uzņ.mat.izliet.normēš.metodikai un izlietojuma, pārpalikumu un zudumu normatīvi. Jāuzlabo mat.res.fakt.izlietojuma uzskaites un analīzes darbu. Mat.atlikumi un zudumi nav novēršami, taču tos vajaga sam. Svarīgs faktors mat.taupīšanā ir pareizs to pasūtījums. (var pasūtīt mēra materiālus, bet tas ir dārgāk nekā pasūtīt standarta mat.). Uzņ.var organizēt centralizētu mat.izklāšanu, kas ir ar lielāku ekon.efektu (jo var organizēt det.kombinēto izklāšanu). Raž.atlikumu izmantošana ir liela rezerve produkc.izlaides pal.un tās pašizm.sam.Lētāk ir savākt un pārstrādāt atlikumus nekā ,piem., kausēt met.no rūdas. Svarīga nozīme ir polimēru mat.atkārtotai izmantošanai, jo daļa atlikumu pašlaik netiek izmantota. Tipveida organizatoriskie pasākumi: A)Ārpusuzņ.pasākumi: 1)MIN metodika un normatīvu izstrādāšana, 2)MIN un taupīšanas zin.tehn.inf.uzlabošana, 3)Speciālistu sagatavošana normēšanai, 4)met.velmējumu un citu mat.iepriekšējassagriešanas, ķimkāliju fasēšanas mazākā tarā un citu raž.pak.papl.TU noliktavās, 5)rūpn.apgādes darba uzlabošana, 6)mat.res.taupīšanas rezultātu, kā arī pārpalikumu savākšanas un izmantošanas datu atspoguļošana CSP.B) Iekšējie pasākumi: 1)produkc.nodrošināšana ar MIN un to izmaiņa, 2)ma.fakt.izlietojuma uzskaites un izmantošanas analīzes uzlabošana, 3)normu atbilstības un ievērošanas kontrole, 4) rodukc.funkc.un izm.analīzes izmantošanas paplaš., 5)mat.izsniegšanas limitēšana, pamatojoties uz operatīvajām MIN, 6)centralizēta mat. sagriešana, 7)raž.pārp.savākšana, šķirošana un izlietošanas pēc lietderības organizēšana, 8)met.velmējumu u.c.mat.kombinētās izklāšanas ieviešana, 9)zudumu sam. noliktavās, transportējot, 10)darbin.motivācija.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1216479
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties