Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:794547
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Latvijas valsts karogs    4
1.1.  Attēls    4
1.2.  Likums par Latvijas valsts karogu    6
2.  Latvija valsts ģerbonis    8
2.1.  Attēls    8
2.1.  Mazais papildinātais ģerbonis    9
2.1.1.  Attēls    9
2.2.  Mazais ģerbonis    9
2.1.2.  Attēls    9
2.3.  Likums par Latvijas valsts ģerboni    10
3.  Valsts himna    14
3.1.  Likums par Latvijas valsts himnu    16
4.  Brīvības piemineklis    18
5.  Latvijas valsts apbalvojumi    19
5.1.  Lāčplēša kara ordenis    20
5.2.  Triju Zvaigžņu ordenis    22
5.2.1.  Attēls    22
5.3.  Viestura ordenis    23
5.3.1.  Attēls    23
5.4.  Atzinības krusts    24
5.4.1.  Attēls    24
5.5.  Apbalvojumu nēsāšana    26
  Izmantotās literatūras saraksts    27
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Karogs, ģerbonis un himna vairumā valstu ir nāciju apvienojoši valsts simboli, kuru cieņas neaizskaramību aizsargā ar likumu. Necieņas izrādīšana parasti tiek uzskatīta par nāciju un valsti aizvainojošu rīcību. Tautas uzticība saviem simboliem un spēja tos saglabāt cauri gadsimtiem ir savdabīga nācijas vēsturiskās pēctecības nodrošināšanas ķīla.
Valsts simboli īsi, kodolīgi, precīzi satur valsts vēsturi, notikumus. Tautas gara vienojošs spēks. Karogs ir tautas svētums. Karogam tiek parādīts gods. Cilvēki pieceļas kājās. Vīrieši godinot noņem galvassegu, bet tie, kuri ģērbušies formas tērpos, salutē. Ja karogs tiek nests garām, pret to jāpagriežas ar seju.
Latvijas karogus izkar ne tikai oficiālās svētku un tikšanās dienās, bet arī valsts un oficiālo vizīšu laikā Latvijas Republikā, dažādos starptautiskos pasākumos un latviešu tautas svētkos (piem., Dziesmu svētkos). Pēc vienotā valsts protokola, valsts karogs sveic Latvijas valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju, ministru prezidentu un ārlietu ministru, viņiem dodoties valsts, oficiālās vai darba vizītēs ārzemēs vai arī atgriežoties no tām. Mazāka lieluma karogi lietojami citos protokola pasākumos.
Automašīnu karodziņš: ja valsts prezidents dodas braucienā pa valsti vai arī tiek pavadīts uz ārzemēm valsts oficiālā vai darba vizītē, karodziņš atrodas labajā pusē mašīnas braukšanas virzienā. Arī saeimas priekšsēdētāj, ministru prezidenta un ārvalstu ministra oficiālajos braucienos ir tāda pati kārtība. Ja automašīnā ar valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju, ministru prezidentu vai ārlietu ministru atrodas attiecīgā ranga ārzemju viesis, tad Latvijas karodziņš liekams mašīnas kreisajā pusē, bet viesa valsts karodziņš – labajā.
Galda karodziņš: notiekot oficiālām sarunām, uz galda pa labi no saimnieka liekams Latvijas valsts karodziņš, bet pa labi no viesa – viņa valsts karodziņš. Līguma parakstīšanas reizē karodziņi jāliek uz galda priekšā personām, kas paraksts dokumentus.
Ja valstī viesojas kādas citas valsts valdības vadītājs, tad ir pacelti abu valstu karogi, kas simboliski liecina par šo valstu draudzību. Karogiem obligāti jābūt vienāda lieluma un paceltiem mastā vienādā augstumā, lai netiktu aizskarta neviena valsts. Karogiem jābūt tīriem, nesaburzītiem.
Latvijas valsts karogs simbolizē Latvijas valsti. Pret to jāizturas ar ciņu. Par tā apgānīšanu pienākas sods. To nedrīkst izkārt nepiemērotos apstākļos. Saplīsušus un bojātus karogus izlikt aizliekts.
Valsts himnu atskaņo paceļot karogu un pašvaldību iestāžu rīkoto pasākumu laikā, kā arī atklājot svinīgus pasākumus, kas veltīti likumā noteiktiem svētku un atceres dienām.
Latvijā valsts himnu atskaņo katru dienu, uzsākot valsts televīzijas un radio raidījumu programmu.
Valsts himnu var izpildīt arī citu sabiedrisku pasākumu laikā, nodrošinot svinīgus apstākļus.
Valsts karogs ir reprezentējoš atribūts ne tikai valsts varas personām, bet ikvienam pilsonim, kas atrodas kādā ārvalsts vizītē. Vai tas ir sportists, mākslinieks, vai mūziķis- karogs liecina par to kādu valsti šis konkrēts cilvēks pārstāv. Sportā ir pieņemts atskaņot un pacelt tās valsts karogu un himnu, kuras pārstāvis ir uzvarējis.
Valsts simboli ir ne tikai iekšzemes atribūts - tā ir starptautiska atpazīstamības zīme, kas ir katrai valstij ar savu vēsturi un saviem likumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1221225
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties