Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:601994
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Baltijas autonomijas juridisks raksturojums   
2.  Dzimtbūšanas atcelšanas nozīme latviešu tautas/valsts liktenī   
3.  XIX gs. agrārās reformas juridisks raksturojums. Klaušu laiki. Māju „spridzināšana”. Māju pirkšana par dzimtu (ierobežojumi)   
4.  Latvijas Republikas XX gs. 20.–30. gadu zemes reforma   
5.  Krievijas impērijas valsts pārvalde (cars, Valdošais Senāts, Valsts Padome, Ministru Padome, Dome (Duma), guberņu pārvalde, apriņķis un pilsētu domes)   
6.  Tiesu vars/iekārtas raksturojums pēc 1889. gada reformas Baltijā   
7.  Prokuratūra un advokatūra pēc 1889. gada reformas Baltijā   
8.  Pagasta pārvalde un tiesa. Pagasta sabiedrības darba organizēšana – latviešu “valstiskuma” skola   
9.  Procesuālās tiesības pēc 1889.gada tiesu reformas Baltijā (civilprocess, kriminālprocess)   
10.  XIX gs. laulības tiesības   
11.  XIX gs. ģimenes tiesības   
12.  XIX gs. mantošanas tiesības   
13.  XIX gs. lietu tiesības   
14.  XIX gs. saistību tiesības   
15.  Tirdzniecības tiesības (akciju sabiedrība un artelis Krievijas impērijā / civiltiesiska sabiedrība BVLK III daļas izpratnē)   
Darba fragmentsAizvērt

15.Tirdzniecības tiesības (akciju sabiedrība un artelis Krievijas impērijā / civiltiesiska sabiedrība BVLK III daļas izpratnē).
Tirdzniecības tiesības veidojas kā atsevišķs tiesību institūts – atsevišķi no civillikuma. Par tiesību avotiem kalpo tirdzniecības paražas, civillikuma kopojuma normas. Tiesības paredzēja, ka par tirgotāju varēja būt jebkurš, kas profesionāli tirgoja un maksāja nodokļus. Ar šī institūta izveidošanās pārstāj pastāvēt tirgotāju kārta. Krievijas tirdzniecības nolikumam ir subsidāra loma. Veidojas moderni institūti kā akciju sabiedrības u.c. (reglamentēja Krievijas impērijas tiesību normas).

16.Darba tiesību pirmsākumi Latvijā (kalpošanas tiesības, Rūpniecības likums).
Darba tiesības ir cieši saistītas ar sociāliem (ekonomikas) procesiem un darba tiesību attīstībai nav lokāls, bet reģionāls – visai Eiropai kopējs raksturs. Darba tiesības ir nesaraujami saistītas ar brīvības jēdzienu. Personas brīvība (brīvs darba spēks) tāpēc ir darba tiesību ģenēzes priekšnoteikums – XIX gs. XX gs. sākumā darba tiesības izdalās no civiltiesībām , ko noteica valsts realizētā darba aizsardzība (sociālisti, arodbiedrības). Atdaloties no civiltiesībām, darba tiesības izveido pastāvīgu tiesību nozari un izveidojas moderna darbinieka aizsardzības sistēma, kura sastāvā ietilpst likums, darba līgums un darba koplīgums(arodbiedrības). Darba tiesības noteica arī darba spējas vecumu. 19.gs. pirmajā pusē minimālais darba spējas vecums bija 5 gadi, bet normālais 18, savukārt 19.gs. otrajā pusē par minimālo vecumu tika noteikts 12 gadi, 20.gs. 20-30. gados minimālais vecums jau sasniedza 14 gadus, bet pēc Otrā pasaules kara – 15 gadu vecumu. Tāpat arī 1804. gadā pirmo reizi Latvijas tiesību vēsturē tika noteikts maksimālais darba laiks – 12h diennaktī. 19. gs. beigās rūpniecībā nodarbināto darba laiku samazina līdz 11,5h ,bet bērniem – līdz 8h. Latvijā 20.-30. gados noteiktais maksimālais darba laiks bija fiziska darba gadījumā – 8h, bet garīga darba – 6h. Arī nepilngadīgo darbs bija organizējams vien 6h diennaktī. 21. gadsimta sākums iezīmējas ar atteikšanās no fiksētā darba laika un pāreja uz summēto darba laiku intelektuālā (akadēmiskā) darbā strādniekiem. Darba tiesību vēsturiskās evolūcijas virzītājspēks bija bērnu, jauniešu un sieviešu darba spēka aizsardzība un pakāpeniska darba laika samazināšana.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −12,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1351409
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties