Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:147469
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5. Pārvaldes organizacijas īpatnības Livonijas vasaļvalstu konfederācijā:
Saskaņā ar Sakšu spogulī (viduslaiku bruņinieku tiesību avots) Dievs devis divus zobenus kristīgās ticības aizsardzībai: ķeizaram (laicīgais zobens) un pāvestam (garīgais zobens).
Ķeizars: ir ne tikai valdnieks, bet arī vasalis dieva priekšā.
viņam bija pakļauti:
1.Reihstāgs: izveidojas no franku lielo zemes īpašnieku sanāksmes. Pastāv 3 kolēģijas: kūrfirstu un firstu, grāfu, baronu. Balstās uz lēņu tiesībām un ir tā laika valsts tiesību sadaļa.
2.Vācu marka: Sākotnēji ģermāņu agrārās organizācijas vienība, Kārlis Lielais izveido par valsts administratīvi tiesiskas organizācijas vienību. Landtāgs: kārtu pārstāvniecības institūcija. Katrai kārtai bija organizēta sava kūrija: Prelātu; Ordeņa; Vasaļu; Pilsētu. Landtāgs pārstāvēja valsts varu, veidoja augstāko zemes tiesu privātās lietās, bija šķīrējtiesa starp valsts tiesību subjektiem un kārtām, lēmumus pieņēma recesu veidā.
3.Pilsētas Rāte: pilsētu pašpārvaldes institūcija. Sākotnēji sastāvēja no 12 locekļiem, par kuriem varēja ievēlēt tikai birģeru pārstāvjus, vēlāk – no 20 konsuliem. Rāti vadīja birģermeistars jeb pilsētas galva. Pilsētas tiesības noteica pilsētas pašpārvaldes sastāvu un tiesības.
4.Mantāgi: vasaļu jeb lēņu vīru sanāksmes teritoriālos novados, kas sprieda tiesu, risināja saimnieciskus jautājumus. Pirmie mantāgos sāka pulcēties Rīgas arhibīskapijas vasaļi.
Pāvests: Romas Katoļu baznīcas galva. Pāvests nepaklausīgos tiesīgs: izslēgt no baznīcas, apkraut ar baznīcas lāstiem. viņam bija pakļauti:
1.Koncili: augstāko garīdznieku sanāksmes. Koncilu lēmumi viens no kanonisko tiesību avotiem. Kanoni: baznīcas pieņemtie normatīvie akti, paražas, pāvesta reskripti, arī koncilu lēmumi. Kanoniskās tiesības: apkopotas un sistematizētas pastāv kopš 12.gs. kā pretstats civiltiesībām. Regulēja: ordinēto garīdznieku dzīvi, garīgo ordeņbrāļu attiecības, visu draudzes locekļu laulības un ģimenes tiesības. Darbojās kā starptautiskās normas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties