Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:903855
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Augustīns secina, ka laiks ir garīgas dzīves parādība. Viņš pirmais cilvēces vēsturē tiecas saistīt laika interpretāciju ar dvēseles norišu analīzi. Pēc viņa domām, laika iespējamības pamatā ir cilvēka atmiņas īpatnības – tajā var saskatīt trīs elementus: gaidas, kas tiecas uz nākotni, uzmanību, kura sakņojas tagadne, atmiņas, kas vērstas uz pagātni. I.Kanta filozofija. Pēc filozofa domām, jebkuras zināšanas sākas ar pieredzi, tomēr tas izriet no pieredzes. Cilvēkam juteklībai ir 2 formas: telpa un laiks, kurā tiek sakārtota pieredze un vērotās parādības. Kants domā, ka tieši šis formas dara iespēju uztvert un ļaut apjēgt dažādu konkrēto lietu izpēla saturu.
Mūsdienu filozofiskie virzieni – dzīves filozofija un eksistenciālisms – telpas un laika interpretāciju radikāli saista ar cilvēcisko eksistenci. Telpas problēmas risinājums tiek meklēts cilvēkā un viņa radītajā slietās, kurās iemiesojas attiecības ar pasauli. Cilvēka dzīves ritējums robežās starp dzimšanu un nāvi gūst laika izvērsuma raksturojumus. Galvenais faktors, kas cilvēces vēsturē nosaka pasaules ainu dažādību, ir kultūras arhetipiskās formas, kuru vidū sevišķi nozīmīgu vietu ieņem tieši telpas un laika redzējuma modeļiem. Taču arī šis cilvēks dzīvo paša radīto lietu vidū. Tās, liecinot par sava radītāja spējām un vēlmēm, veidot viņa dzīves telpu. Viņš nedzīvo vienkārši celtnēm, bet gan mājās, kurās vienkopus saplūst simtiem un tūkstošiem cilvēcisko attiecību. Mājās dāvā drošību, tajās meklē mieru un stabilitātes sajūtu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties