Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:631263
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1. VALODNIECĪBAS RAKSTU KRĀJUMS
LU Latviešu valodas institūts. Valodas prakse: vērojumi un ieteikumi. Populārzinātnisku rakstu krājums. Atb.red.S.Lagzdiņa. Nr. 2, 2006. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2006. 128 lpp.
Šajā rakstu krājumā var lasīt par tādām tēmām kā stilu, (Ģermāniskie barbarismi mūsdienu latviešu valodā, Kursīvs un pēdiņas kā “nestandarta” leksikas iezīmētāji Latvijas presē ) vārdu un tā lietojumu, gramatiku, divdabju gradāciju, interpunkcijas problēmgadījumiem. Grāmatā izmatots daudz faktu, skaitlisku pierādījumu, atsauču uz pētījumiem, tāpēc šo rakstu krājumu uzskatu par akadēmisku un noderīgu, ja nepieciešams iedziļināties kādā no šeit aprakstītajām tēmām.
Sīkāk vēlos ieskicēt galvenās tēmas, par kurām tika rakstīts Daces Strelēvicas rakstā “Kursīvs un pēdiņas kā “nestandarta” leksikas iezīmētāji Latvijas presē”, jo arī es reizēm esmu bijusi neizpratnē, kāpēc daži vārdi, kas nepārprotami ir aizguvumi, piemēram, foršs un riktīgs,tomēr nav doti slīprakstā. Lasot krājumu secināju, ka ir pieļaujamas atkāpes no literārās valodas normām gadījumos, kad ir paredzēts interviju atspoguļot pēc iespējas tuvāk teiktajam, radot bijušās sarunas atmosfēru, vai, ja tas lietots speciāli, lai uzsvērtu šī vārda neliterārismu. Rakstā ir izskaidrota atšķirība starp kursīvu un pēdiņām, proti, kursīvs ir salikuma veids, bet pēdiņas – pieturzīme, taču to izmantojums daudzos gadījumos ir visai līdzīgs. Ar kursīvu tradicionāli izceļ tekstā iekļautos citvalodu vārdus vai frāzes; daiļliteratūrā, publicistikā un citos teksta veidos – kontekstā īpaši izceļamos vārdus, kas runājot tiktu uzsvērti ar intonācijas palīdzību; vārdnīcās – dažādus paskaidrojumus (dsk.; sar.).; zinātniskajā un mācību literatūrā – paskaidrojumus un terminus, uzskaitītos piemērus utt. Pēdiņās raksta tiešo runu un nosaukumus, pārnestā nozīmē lietotus vārdus, jāprecizē gan, ka ne kuru katru, jo arī vārdus, kas lietoti ironiski, pārnestā nozīmē. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1118663
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties