Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:238762
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads. Klasicisma laikmets    3
  J. Haidna dzīves ceļš    5
  J. Haidna daiļrades raksturojums    5
  Sonātes žanrs    7
  Haidna sonātes    7
  Sonātes Do mažorā analīze    9
  Redakcijas    15
  Grūtības sonātes apguves procesā    16
  Pianistu interpretācijas    17
  Izmantojamā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Redakcijas
1) H. Cihlera redakcija (izdevniecība Edition Breitkopf). Tai es sekoju visvairāk. Redakcijas pamatā ir skaņdarbu krājums Karla Peslera redakcijā. Visi Haidna dinamikas, štrihu un tempu apzīmējumi raksīti lielā šriftā. Tie, kurus pielika klāt Haidna dzīves laika redakcijās – ar maziem burtiem, un paša redaktora apzīmējumi ir uzrakstīti iekavās. Bieži ir sastopami tādi izpildījuma apzīmējumi, kā, piemēram, legato, marcato, leggiero, u.c.
Runājot par aplikatūru, redaktors cenšas pielietot to atbilstoši Haidna stila prasībām. Īpaša uzmanība tika pievērsta melismiem – tie ir izrakstīti un dažiem pat ir vairāki varianti.
2) C. A. Martinsena redakcija (izdevniecība Edition Peters). Šīs redakcijas pamatā ir urteksts. Tāpat, kā Cihlera redakcijā, visi apzīmējumi, kas pieder Haidnam vai tika pierakstīti Haidna dzīves laika izdevumos, uzrakstīti ar lieliem burtiem. Savukārt autora apzīmējumi – ar maziem burtiem. Lai izvairītos no lasījuma grūtībām, daudzi garie foršlāgi ir izrakstīti. Redakcijā ir sastopami dinamikas apzīmējumi, līgas un citi štrihi, kā arī dažviet ir atzīmēta ērta aplikatūra.
3) “Vīnes urteksts”. Šis ir pilns Haidna sonāšu krājums, kas tika izdots uz autogrāfu, rokrakstu kopiju un Kristas Lendonas redakcijas pamatiem. “Vīnes urteksts” saņēma augstu vērtējumu visā pasaulē un daži pianisti nosauca to par izcilāko. Šis krājums atšķiras no citiem, pirmkārt, ar sonāšu skaitu (62 sonātes). Otrkārt, sonātes tika izkārtotas hronoloģiskā secībā. Šajā redakcijā nav frazējuma līgu un aplikatūras apzīmējumu. Ir salīdzinoši maz dinamikas un tikai retos gadījumos ir dots izrotājumu atšifrējums.

Grūtības sonātes apguves procesā
Viens no svarīgākajiem jautājumiem bija tempa jautājums. Man bija nepieciešams atrast katrai daļai tādu tempu, lai nepazustu gan tehnikas kvalitāte, gan komponista iecerēti raksturi un noskaņojumi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1382786
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties