Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:925016
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

9. Kāpēc un kā meklē papardes ziedu?
Jāņu naks līksmībā un dažādajās izdarībās iespējams piedalīties ikvienam dalībniekam, bat jauniem cilvēkiem precību gados Jāņu nakts jo sevišķi nozīmīga, domājot par mūža drauga nolūkošanu. Jaunieši Jāņu nakti cer satikties, iepazīties, sadraudzēties un varbūt atrast mūža laimi, jo Jāņi ir ziedu un mīlestības laiks – arī pati daba ir vienos ziedos un plaukumā. Iepazīšanās notiek nevien pie ugunskura, bet biežāk Jāņu zāles lasot un papardes ziedu meklējot. Papardes zieds jāmeklē ilgi – reizēm visu nakti. Cilvēki to neredz, bet tautā pastāv uzskats, ka papadres zieda atradējs iegūst laimi, veiksmi un mīlestību. Uz to cerot jaunieši pa pāriem dodas zieda meklējumos, aizklīstot tālu. Mātes naktī lieku reizi atgādina meitām būt apdomīgām un sargāt savu tikumu. Par meitu tikumu stāv nomodā arī Jānis.
„Kas redzēja Jāņu nakti
Papardīti uzziedam,
Tas līgoja cauru gadu
Kā Jānītis vakarā.”

10. Kāpēc 20.gadsimta 60. gados ierobežoja un aizliedza Jāņu svinēšanu? Kā aizliegumi reāli izpaudās?
Latviju 20.gadsimta 60-tajos gados bija okupējusi Padomju Savienība, kuras ideoloģijā nepārāk neiederējās tādi tautas svētki kā Jāņi. Viņiem bija paredzēti citi plāni – industrializācija un komunisms. Tā kā komunisms jau pēc savas būtības bija pret jebkādām reliģijām un Jāņus varētu uzskatīti par pagānu svētkiem, Jāņus svinēšanu ierobežoja, liekot svarīgus pasākumus tajā dienā vai kā citādi liedzot svinēt. Kopumā visā valstī tajā laikā pazeminājās kultūras līmenis. Tomēr latviešu tauta negribēja samierināties ar to un par spīti ierobežojumiem svinēja šos svētkus. Tie, kuri to ir piedzīvojuši, arī mani vecvecāki stāsta, ka tieši aizliegums visus vienoja un piešķīra svētkiem īpašu atmosfēru.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties