Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:280056
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vēsture
Glicīnu 1820. gadā atklāja franču ķīmiķis Henri Braconnot, hidrolizējot želatīnu, vārot to ar sērskābi. Sākotnēji viņš to sauca par "želatīna cukuru", bet franču ķīmiķis Žans Baptiste Boussingaults parādīja, ka tajā ir slāpeklis. Amerikāņu zinātnieks Ebens Nortons Horsfords, toreizējais vācu ķīmiķa Justusa fon Liebiga students, ierosināja vārdu "glycolloll"; tomēr zviedru ķīmiķis Berzeliuss ieteica vienkāršāku nosaukumu "glycine". Nosaukums cēlies no grieķu vārda γλυκύς "saldās garšas" (kas ir saistīts arī ar priedējumiem gliko- un gliko-, tāpat kā glikoproteīnos un glikozē). 1858. gadā franču ķīmiķis Auguste Cahours noteica, ka glicīns ir etiķskābes amīns.

Ko regulē? Kā darbojas?
Glicīnu izmanto hēma, kreatīna, nukleīnskābju un urīnskābes biosintēzē.
Nozīmīga žultsskābes sastāvdaļa, kas izdalās tievājā zarnā un ir nepieciešama tauku sagremošanai un taukskābju absorbcijai.
Glicīnam piemīt nomierinoša, vāja prettrauksmes un antidepresanta iedarbība.
Samazina antipsihotisko līdzekļu (miega zāļu, pretkrampju līdzekļu utt.) blakusparādību smagumu
Tam ir dažas nootropiskas īpašības, tas uzlabo atmiņu un asociatīvos procesus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties