Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:959728
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Georgs Mancelis ( Georgius Mancelius, Manzel) dzīmis 1593. gadā Zemgalē kā Mežmuižas mācītāja dēls. Mācījies mājās, tad Jelgavā, beidzot Rīgas Doma skolā, iegūstot it īpaši latiņu un grieķu valodas zināšanas. Doma skolā par inspektoru un skolotāju bija mācītājs Hermanis Samsons - daudzu teoloģisku rakstu autors, vēlākais Vidzemes superintendents. No šī ( vācu aprindās par ‘’Rīgas Demostenu” dēvētā) izcilā runātāja un kareivīgā luterticības aizstāvja mantoto ietekmi Mancelis saglabāja visu mūžu.
No 1615.gadam Mancelis studēja pēc toreizējā parauga vairākās Vācijas piplsētās ( Frankfurtē, Štetīnē, Rostokā) teoloģiju. Vēl studijas nebeigušu, Kurzemes hercogs Mancelis iecēla par mācītāju Vallē. Šajā laikā viņš vācu valodā sarakstīja un publicēja savu agrīno darbu- traktātu par Kurzemē 1616. gadā novēroto zemestrīci. Apcerējums labi raksturo Manleļa pasaules uzskatu, kas ir pilnīgi teoloģisks. Lai pamatotu tēzes, ka “ dievs nevienai zemestrīcei neliek veltīgi notikt” un tml., viņš atsaucas uz kādiem 40 baznīctēviem un melnsvārcības filozofiem.
No 1620. līdz 1625. gadam Mancelis bija mācītājs Sēlpilī. Darbojoties latviešu draudzēs, viņam vajadzēja labi iemācīties latviešu valodu. To viņš bija dzirdējis jau bērnībā, un tagad mācījās no pašiem zemniekiem, jo nekādu literāru mācības līdzekļu ( atskaitot dažus pirmos garīgos rakstus) nebija.
1625. gadā Zviedrijas karalis aicināja Manceli uz Tērbatu par vācu draudzes virs mācītāju, domājams, kā protežētu teologu, kas guvis krietnu ievērību. 1632. gadā viņš tika iecelts par Tērbatas universitātes teoloģijas profesoru, vēlāk arī par rektoru. Tērbatā Mancelis sarakstījis savas pirmās reliģiska un valodnieciska satura grāmatas Latvijas mācītāju vajadzībām. Paklausot ( lai gan vilcinoties) Kurzemes hercoga aicinājumam, Mancelis atstāja Tērbatu un1638. gada sākumā ieradās Jelgavā, kur tika iecelts par galma mācītāju. Te viņš sacerēja izmeklētā un patētiskā vācu valodā galma sprediķus, no kuriem vairākus laika publicēt. Te viņš turpināja darboties latviešu garīgas literatūras un valodniecības laukā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1174355
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties