Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:800953
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ar 4.gadu tūkstoti pirms mūsu ēras Ēģiptē un Mezopotāmijā, Ķīnā un Indijā, bet vēlāk arī Aizkaukāzā un Vidusāzijā radās un attīstījās despotiskās vergturu valstis. Ieskatīsimies, kā šajās vergturu valstīs attīstījās ģeometrija.
Ēģiptē nodokļu savākšanu un uzskaiti vadīja speciāli apmācīti cilvēki. Viņu darbs būtu pilnīgi neiedomājams bez aritmētisko un ģeometrisko pamatfaktu sistematizācijas, bez to teorētiskās vispārināšanas. Par to liecina arī Heopsa piramīda, kas tika uzcelta apmēram 3.5 tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Ēģiptiešu ģeometrijas uzdevumi attiecās galvenokārt uz mērījumiem. Trijstūra laukums tika atrasts kā pamata un augstuma reizinājuma puse; riņķa laukumu, ja šī riņķa diametrs ir d, aprēķināja kā izteiksmes (d+7*d/9)2 vērtību. Tika lietotas atsevišķas formulas kuba, paralēlskaldņa un riņķa cilindra tilpuma aprēķināšanai. Šos ķermeņus ēģiptieši uzskata par traukiem. Ievērojamākais rezultāts ēģiptiešu mērījumos bija nošķeltas piramīdas tilpuma aprēķināšanas formulas ieviešana, ja piramīdas pamati ir kvadrāti.
Ar terminu “babiloniešu matemātika” apzīmē matemātisko kultūru, ko radījušas Mezopotāmijas tautas, kuras ietilpa Babilonijas valsts sastāvā. Daudzus vienkāršākos ģeometrijas uzdevumus tādus kā zemes gabalu dalīšana, nepieciešamo garumu un laukumu noteikšana vai dažādu tilpumu aprēķināšana, babilonieši risināja ar aritmētiskiem paņēmieniem. Tie bija tādi uzdevumi, kurus šodien risina, izmantojot lineārus vienādojumus ar vienu nezināmo vai lineāru vienādojumu sistēmas ar vairākiem nezināmajiem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties