Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:410654
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

17. Gaisa kustības ātruma noteikšana iekštelpā, ārtelpā
Katatermometrs – gaisa kustības ātruma noteikšanai iekštelpā. Spirta termometrs, to silda karstā ūdenī, noliek istabas temp, kad tas ir līdz 38 grādiem, ar hornometru fiksē atdzišanas laiku sekundēs līdz 35 grādiem . Gaisa dzesēšanas spēju aprēķina pēc formulas. H=F/t
Siltuma daudzums, ko zaudē 1cm2 liela katatermometra virsma, lai atdziesot no 38 līdz 35 oC, sauc par Katatermometra Faktoru (F). F nosaka pēc tabulas.

Gaisa kustības ātrumu ārpus telpām jeb vēja ātrumu parasti nosaka ar mazāk jutīgiem mērinstrumentiem – kausiņu vai spārniņu anemometriem. Pirms ātruma noteikšanas pieraksta instrumenta skalas stāvokli. Pēc tam anemometru ieslēdz, vienlaikus ar hronometru uzņem ekspozīcijas laiku (parasti 100s), pēc tam otrreiz nolasa skalas stāvokli un aprēķina vēja ātrumu pēc instrumenta pasē uzrādītajiem datiem.
Meteroloģijā vēju raksturo ar 2 rādītājiem – debespuses virziens un ātrums. Vēja virzienu pēc debespuses nosaka ar kompasu. Ir svarīgi zināt katra ģeogrāfiskā punkta vadošo vēju virzienu. Tam ir liela nozīme plānojot apdzīvotas vietas, projektējot ēku būvniecību.

18. Dabīgā apgaismojumu noteikšana; 19. Mākslīgā apgaismojuma noteikšana
Praksē svarīgākais gaismas raksturotājs ir apgaismojums. Ja labs – tad nodrošina redzes orgāna normālu funkcionēšanu, paaugstina tonusu, darbaspējas. Nepietiekams apgaismojums negatīvi ietekmē fizioloģiskos un bioloģiskos procesus organismā, pazemina vielmaiņu.
Redzes asums strauji paaugstinās apgaismojumam palielinoties līdz 100 luxiem. Apgaismojumam paaugstinoties, redzes asuma paaugstināšanās nav tik izteikta.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties