Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:419113
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.01.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Livonijas tiesu sistēma tika veidota atbilstoši iedzīvotāju iedalījumam kārtās. Latvijas teritorijā pēc Livonijas izveidošanās tāpat kā citur Rietumeiropā iedzīvotāji tika iedalīti 4 kārtās: 1.kārta – muižnieki; 2.kārta – garīdznieki; 3.kārta – pilsētnieki; 4.kārta – zemnieki. Kārtu iedalījums bija arī tiesību sistēmas un tiesas spriešanas pamatā.

Muižnieku kārtas tiesu iestādes – pie tām piederēja: a)Vācijas valsts kamertiesa, kura bija augstākā tiesa Vācijā. Galvenokārt tā tiesāja pēc romiešu tiesībām. Par cik Livonijas feodālā valsts skaitījās Vācijas sastāvdaļā, tad Livonijas vācu muižniekiem arī bija iespēja tiesāties Vācijas valsts augstākajā tiesā. Vairāku Livonijas tiesu spriedumi tika pārsūdzēti šajā Vācijas valsts augstākajā tiesā. Livonijas dižciltīgie prāvnieki Vācijas valsts kamertiesā parasti piedalījās personiski, bet bija gadījumi kad sūtīja savus advokātus.
b)Landtāga tiesa, kura notika visas Livonijas privileģēto kārtu kopējā sanāksmē, kas pieņēma likumdošanas aktus, koriģēja nodokļu sistēmu, lēma par zemes aizsardzību, karu vai mieru, starptautiskiem līgumiem u.c.
c)Mantāgu tiesa bija kā atsevišķu Livonijas novada leņu vīru sanāksmes, kurās ne tikai lēma svarīgus saimnieciskus un politiskus jautājumus, bet arī izsprieda vasaļu strīdus un pārkāpumus civillietās un krimināllietās.

Kanoniskās tiesas – kuras darbojās kristīgajā pasaulē pēc vienotiem principiem, tāpēc nekā īpaša pie kanoniskās tiesas īpatnībām Livonijā nav atzīmēts.

Pilsētnieku tiesu iestādes – pie tām piederēja: a)Pilsētas rātes tiesa, kura Livonijas feodālajās pilsētās darbojās saskaņā ar Hanzas pilsētu statūtiem, kuri rātei piešķīra pārvaldes tiesības un arī varu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1193229
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties