Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:673922
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ētiska pasaules apzināšana piešķir iespēju katras personības uzlabot morāle, uzzināt īstenību un pasauli ideāles.
Ētiska pasaules apzināšana palīdz pamatīgi studēt un saprast ideālus, estētisku garšu, tikumību un mūsējas planētas atšķirīgu tautu morāliskas normas.
Ētiskas pasaules apzināšanas procesā formējas kopējs priekšstats par visas cilvēces morāliskām un
tikumīgām vērtībām. Estētiska pasaules apguve paredz plašu ieinteresētību pašā apguves priekšmetā, orientāciju uz viņa uztveri integritātē. Mākslu saformē un regulē individuālas piesavināšanās mehānisms sabiedriski - vēsturiskas cilvēces pieredzes. Uztverot darbu, cilvēks pārdzīvo zināšanu par pasauli kā savējā personīgā izjūta, celmā kā guļ šīs zināšanas sociāla kulturāla daba. Estētiskas pasaules bagātības sapratne mākslas priekšmeta kvalitātē ļauj apjēgt mākslas metodes specifiku, izvirxītam kā dotā priekšmeta analogu.
Ētika attiecas pret izsenām zinātnēm, un radās uz robežas 5-4 g.s. pirms mūsu ērai. Vārds ētika notiek no sengrieķu etos vārda - māja, pavards (laikos Homēra, 7 g.s. līdz m. e.) bet vēlāk: raksturs, paraža.
Ētika:
- Tā ir zinātne par ļaužu uzvedību, tikumiem un paražām uzvedībā. Parādība, kurš studē ētika (tikumi, paražas un t.t.), vēlāk – 1 g.s. pirms mūsu ērai.
- Saņēma nosaukumu Morāle. Šā vārda ciltstēvs Gaj Julij Cezar, viņš izveidoja viņu no latīniska vārda Moss - tāpat apzīmējoša māju, pavardu, paraža un t.t. Jēdziena pasaules valodu vairākumā ētika un morāle iegāja sākotnējs variants: ētika ir zinātne par morāli. Bet dažās valodas ir savējie vārdi, tā krievu valodā eksistē vārds tikumība. Ētika ir filozofiska zinātne, kuras studēšanas objekts ir morāle. Vārds «morāle» nozīmē mūsdienu valodā apmēram tas pats, ka un tikumība.
Tādēļ speciālistu vairākums nepavada stingru robežu starp morāli un tikumību un skaita šos vārdus par sinonīmiem. Vajag teikt, ka arī vārds «ētika» sākotnē nozīmēja to pašu, ka arī ir «morāle», un «tikumība». Līdz šim runā par uzvedības ētikai, virsnieka ētikai, par pedagoģisku ētiku un t.t., esot ainā galvenokārt morāliskas normas un tikumīgas attiecības, kuras satrāpījās
sabiedriskas dzīves tajā vai citā sfērā.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1122598
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties