Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:780680
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.03.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lielākās hidroelektrostacijas Latvijā.
Pļaviņu HES
Pļaviņu HES ir pēc uzstādītās jaudas lielākā hidroelektrostacija Latvijā un Baltijā, kā arī ierindojas starp lielākajām hidroelektrostacijām Ziemeļeiropā. Pļaviņu HES tika uzcelta ļoti īsā laikā - piecos gados, no 1961.gada līdz 1966. gadam. Pļaviņu HES ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Latvijā, savukārt Baltijas reģionā tai ir nozīmīga loma energosistēmas stabilitātes nodrošināšanai - elektrostacija kalpo kā viena no rezerves jaudām, kas avārijas gadījumā dažu minūšu laikā spēj uzsākt ražošanu un operatīvi kompensēt Baltijas reģiona lielākās ģenerējošās vienības - Ignalinas AES darbības daļēju vai pilnīgu apstāšanos. Atslēdzoties vienam no Ignalinas AES energobloka turboģeneratoriem, paredzēta automātiska piecu Pļaviņu HES hidroagregātu iedarbināšana, savukārt atslēdzoties visam energoblokam - paredzēta automātiska visu Pļaviņu HES hidroagregātu iedarbināšana. Pļaviņu HES tika konstruēta kā maksimumslodžu elektrostacija, kas tiek iedarbināta tikai diennakts stundās, kad elektroenerģijas patēriņš ir vislielākais. Savukārt pavasara palu periodā aptuveni 4 - 6 nedēļas ūdens pieplūdums Daugavā ir pietiekami liels, lai nodrošinātu Pļaviņu HES un pārējo Daugavas hidroelektrostaciju darbību bāzes režīmā. Palu sezonā Daugavas hidroelektrostaciju izstrādes apjomi ir pietiekami, lai Latvijai ļautu elektroenerģiju arī eksportēt. 35 gadu laikā kopš nodošanas ekspluatācijā, Pļaviņu HES kopumā izstrādāja vairāk nekā 50 teravatstundas elektroenerģijas. 2004.gadā tās bija 1,733TWh. Elektrostacija izstrādāto elektroenerģiju nodod 330 kilovoltu tīklā.

Rīgas HES
Rīgas HES nodota ekspluatācijā 1974. gadā, un tā ir jaunākā no Daugavas hidroelektrostacijām. Tajā ir uzstādīti 6 hidroagregāti ar kopējo jaudu 402 MW. Rīgas HES liela uzmanība tiek veltīta hidrotehnisko būvju drošumam – ir paaugstināta zemes dambja drošība, ieviesta speciālā datorprogramma dambja stāvokļa novērošanai un analīzei, pastāvīgi tiek veikta Rīgas HES būvju betona konstrukciju un virsmas atjaunošana.
2007. gadā Rīgas HES saražo 640 GWh elektroenerģijas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties