Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:342461
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Grieķu vārda "enerģija" nozīme ir spēks un darbība. Cilvēks bez šī spēka vairs nevar iztikt. Enerģētika ir nacionālās ekonomikas sektors, kas ietver enerģijas resursu izpēti, ieguvi, enerģijas ražošanu, elektropārvadīšanu un enerģijas realizāciju. Elektroenerģētika - tā ir ne tikai termostacijas un elektrostacijas, elektrolīnijas un apakšstacijas, bet arī cilvēki un viņu ekonomiskās intereses.
Latvijā pirmie elektrības uzņēmumi radās 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā - vispirms Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un dažās vietās Ziemeļvidzemē. 1939. gada 15. oktobrī tika iedarbināta jaunā Ķeguma hidroelektrostacija. Tā strādāja kopējā tīklā ar Rīgas pilsētas elektrostaciju un vairākām vietējas nozīmes elektrostacijām, tādējādi izveidojot elektrosistēmu valstī. 1939. gada 22. decembrī Latvijas Ministru kabinets pieņēma Likumu par Valsts elektrības uzņēmuma "Ķegums" dibināšanu. Šis datums uzskatāms par Latvijas energosistēmas sākumu.
Latvijas elektrosistēma aptver visu valsti un tajā ietilpst gan hidroelektrostacijas, kas valstī ir 4, gan termoelektrostacijas, kas Latvijā ir 2 (sk. Pielikumu Nr.1).
Latvijas energosistēma gadu gaitā pārdzīvojusi nopietnas pārmaiņas, īpaši pēdējā desmitgadē, kad Latvija ir atguvusi valstisku neatkarību, kad plānotu ekonomiku nomainīja tirgus ekonomika un elektroenerģijas patēriņš valstī samazinājās no 10 TW/h līdz 6TW/h gadā, kad gāzes cena pieauga 530 reizes, mazuta – 230 reizes, bet elektroenerģijas – tikai 152 reizes, kad uzņēmumi nespēja maksāt par elektroenerģiju.
Elektroenerģiju valstī patērē gan rūpniecības uzņēmumi, gan lauksaimniecībā, tā nepieciešana tirdzniecībā, transportam, ievērojamu daļu patērē iedzīvotāji (sk. Pielikumu Nr. 1).
LATVENERGO jau otro gadu ir atzīta par labāko starp 500 lielākajiem dažādu nozaru uzņēmumiem Baltijā. 2004.gadā lietotājiem realizētas 5 573 GWh elektroenerģijas, t.sk. rūpniecībā – 1 704 GWh, iedzīvotājiem – 1 353 GWh, lauksaimniecības uzņēmumos un zemnieku saimniecībās – 122 GWh, pārējiem lietotājiem – 2 394 GWh. Salīdzinot ar 2003.gadu, lietotājiem realizēts par 179 GWh jeb 3,3 % vairāk.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1118109
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties