Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:124330
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

7. Pasaules redzējumi, laikmeta raksturojums
20. gadsimta sākumu, laika posmu pirms Pirmā pasaules kara, raksturoja līdz tam neredzēta mākslas virzienu daudzveidība, radās arī ekspresionisms.
Minhenē, kur 1911. gadā bija nodibinājusies mākslinieku apvienība "Zilais jātnieks", kuras biedri bija gleznotāji. Kandinska izstrādāto teoriju, ka vienīgais ceļš pasaules izzināšanā ir cilvēka personiskais pārdzīvojums, bet vienīgais mākslinieka daiļrades veicinātājs – zemapziņas impulss. Ar šo dzīves filozofisko uztveri apvienības biedri atšķīrās no "Tilta" meistariem, jo centās nevis atmaskot, bet iejusties dzīves noslēpumos. "Zilā jātnieka" mākslinieki meklēja harmoniskas krāsu kombinācijas, interesējās par zilo toņu variācijām un formas tiecās skaldīt, nevis deformēt.
Apvienības darbību pārtrauca Pirmais pasaules karš, un, atbilstošos apstākļos, atšķirīgi kļuva arī tās biedru mākslinieciskie ceļi. Par ekspresionisma pretstatu uzskatāms impresionisms, jo tas ir vērsts uz ārējo, mirkļa tvērumu, savukārt ekspresionistus interesē tas, kas ir iekšējs, būtisks un mūžīgs. Ekspresionisms ilga no 1905. gada līdz 1925. gadam. ( Pirmais pasaules karš traucēja ekspresionisma kustību.)
Ekspresionisti uz pasauli skatījās caur savu iekšējo prizmu, viņi atdarināja nevis acīm redzamo, bet savu iekšējo pasauli un izjūtas, atteicās no īstenības atdarināšanas. Ekspresionisti ar saviem šokējošajiem mākslas darbiem centās izaicināt apkārtējos, izceļot neglīto, negatīvo un bailes rosinošo, vēlējās deformēt formas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1332586
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties